Volvo Concept Recharge. Ένα όραμα βιωσιμότητας.

Η βιωσιμότητα για την Volvo είναι κάτι παραπάνω από ένα… τσιτάτο. Είναι ένα modus operandi από τώρα και για το μέλλον, μία φιλοσοφία πάνω στην οποία στηρίζει όχι μόνο το marketing της αλλά τα πάντα από τις προμήθειες μέχρι την παραγωγή και από τα κινητήρια σύνολα μέχρι τις επενδύσεις στην καμπίνα. Τώρα που παρουσιάζει λοιπόν το Concept Recharge, μην το βλέπεις μονάχα ως ένα εντυπωσιακό όχημα αλλά ένα μανιφέστο για το μέλλον, ένας οδικός χάρτης που θα οδηγήσει την σουηδική εταιρία σε μία πλήρως βιώσιμη κινητικότητα.

Το Concept Recharge δείχνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η εταιρία για να πετύχει τον στόχο της για ουδετερότητα όσον αφορά στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2040. Δεν αρκεί μόνο η στροφή στην τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης αλλά μία απόλυτη δέσμευση σε πολλά επίπεδα. Από τα υλικά που αποτελούν προϊόν ανακύκλωσης και μπορούν να ανακυκλωθούν στην βελτίωση της αεροδυναμικής, η Volvo κάνει ότι περνά από το χέρι της για να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τον αντίκτυπο που έχει η παραγωγή και η κυκλοφορία ενός καινούριου αυτοκινήτου. Με τον συνδυασμό όλων αυτών, η Volvo πιστεύει ότι μπορεί να μειώσει τις εκπομπές ρύπων ενός αυτοκινήτου καθόλη την διάρκεια της ζωής του κατά 80% σε σύγκριση με ένα XC60 του 2018, χωρίς να θυσιαστούν τα premium χαρακτηριστικά για τα οποία φημίζεται η εταιρία! Αν θέλεις να μιλήσουμε με νούμερα, η Volvo δηλώνει ότι οι εκπομπές CO2 του Concept Recharge στον κύκλο ζωής του δεν υπερβαίνουν τους 10 τόνους όταν φορτίζεται με 100% ανανεώσιμη ενέργεια.

Καθώς μπαίνουμε στην εποχή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η απόσταση που μπορείς να διανύσεις με μία φόρτιση θα είναι ένας βασικός παράγοντας.

Η εύκολη προσέγγιση είναι να προσθέσεις περισσότερες μπαταρίες αλλά δεν είναι το ίδιο με το να αυξάνεις την χωρητικότητα του ρεζερβουάρ σήμερα – οι μπαταρίες προσθέτουν βάρος και αυξάνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αντιθέτως, πρέπει να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα για να αυξήσουμε την αυτονομία. Με το Concept Recharge εξερευνούμε την σχέση ανάμεσα στην ανάγκη για απόδοση και την επιθυμία για τον ίδιο χώρο, την ίδια άνεση και την ίδια οδηγική εμπειρία με τα σημερινά SUVs.

Δήλωσε ο επικεφαλής Strategic & Brand Design της Volvo. Πώς μεταφράζεται αυτό πρακτικά στο Concept Recharge; Οι υφασμάτινες επενδύσεις όπως και τα πλούσια πατάκια στο κάτω μέρος των θυρών και στο πάτωμα κατασκευάζονται από υπεύθυνα παραγόμενο σουηδικό μαλλί. Για τα μαξιλάρια και τις μαλακές επιφάνειες χρησιμοποιείται ένα υλικό με ίνες Tencel, φιλικό στο περιβάλλον όπως και το Nordico, που εξέλιξε η Volvo και βλέπουμε στις πλάτες των καθισμάτων, τα προσκέφαλα και μέρος του τιμονιού. Πιο σκληρές επιφάνειες στην καμπίνα αλλά και οι προφυλακτήρες κατασκευάζονται από ένα υλικό που βασίζεται στο λινάρι. Τα ελαστικά που εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Pirelli είναι απολύτως απαλλαγμένα από ανόργανα υλικά και κατασκευάζονται από 94% από ανανεώσιμα και ανακυκλωμένες ύλες όπως το φυσικό καουτσούκ, η βιο-silica, το rayon και οι βιο-ρητίνες.

Με το Concept Recharge η Volvo κάνει το επόμενο βήμα όσον αφορά και στην αεροδυναμική με καινοτόμα στοιχεία που είτε εξομαλύνουν την ροή του αέρα είτε μειώνουν τις αντιστάσεις. Έτσι, το κλασικό σχήμα του SUV μεταμορφώνεται σε κάτι πιο αποδοτικό που αυξάνει την αυτονομία χωρίς να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους χώρους.

enkinisi.gr
Νεότερη Παλαιότερη