Αύξηση του ελληνικού spread κατά 22% μέσα σε μια εβδομάδα – Πιέσεις στα ομόλογα

Αύξηση 30% καταγράφει η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου σε εβδομαδιαία βάση, έχοντας πλέον αναρριχηθεί στην περιοχή του 1,30%. Το ίδιο ισχύει και για το spread που από τις 115 μονάδες βάσης είναι πλέον στις 141 μονάδες βάσης, ήτοι έχει αυξηθεί κατά 22% μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.

Στην πενταετία επίσης, η απόδοση του ελληνικού ομολόγου έφθασε στο 0,536%, όταν στο χαμηλό στις αρχές Αυγούστου η χώρα μπορούσε να δανειστεί για πέντε χρόνια με αρνητικά επιτόκια (-0,237% η απόδοση). Στην 15ετία η απόδοση του ελληνικού ομολόγου έφθασε στο 1,354%.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού αποδίδεται στο ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των αγορών αναφορικά με τον αυξημένο πληθωρισμό και την πορεία των επιτοκίων.

Η Λαγκάρντ ανέφερε την παρελθούσα Πέμπτη ότι η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη συνεχίζεται, ωστόσο με ηπιότερο ρυθμό και πως ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να διαμορφώνεται σε σχετικώς υψηλό επίπεδο, από τις αυξημένες τιμές ενέργειας και την υπερβάλλουσα ζήτηση.

Ωστόσο, η αγορά προεξοφλεί άνοδο των επιτοκίων και συγκεκριμένα μία άνοδο κατά 10 μονάδες βάσης ως τον ερχόμενο Ιούλιο και μία ακόμη ως Οκτώβριο του 2022.


Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη