Κορονοϊός: Πότε θα έρθει το χάπι της Merck στην Ελλάδα


Στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή Στο Πρώτο Αλλιώς με την Μαρία Γεωργίου, βρέθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και μίλησε για τα μονοκλωνικά αντισώματα και το νέο χάπι της Merck για τη θεραπεία του κορονοϊού. 

«Ενώ τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τα έχουμε μέσα σε αυτή την χρονιά, το χάπι της merck δεν νομίζω ότι θα το έχουμε πριν το τέλος του έτους. Είμαστε σε επαφή, μπορεί να το έχουμε νωρίτερα, πάντως δεν θα το έχουμε σίγουρα για τις επόμενες 3 εβδομάδες» σημείωσε.

Όπως τόνισε η υπουργός, τα μονοκλωνικά αντισώματα «δεν θα έρθουν σε μεγάλες ποσότητες και δεν είναι για όλους, γιατί παγκοσμίως η ποσότητα είναι μικρή» και συμπλήρωσε: «Έχουν διαφορετικό τρόπο παραγωγής και οι παρτίδες είναι σε όλο τον κόσμο μικρές, άρα θα πάνε σε λίγες χιλιάδες.  Έχουμε 6000 κρούσματα την ημέρα, κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους θα χρειαστεί να πάρουν μονοκλωνικά που είναι ειδικά επιβαρυμένοι».

Αναφορικά για το ποιος θα μπορεί να λάβει θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, η κ. Γκάγκα επεσήμανε πως «τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται στα νοσοκομεία ενδοφλέβια και προφανώς εκεί που χρειάζονται θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία και θα γίνεται κατανομή εκεί που υπάρχει το κρούσμα που πληροί τα κριτήρια για να πάρει την θεραπεία, ενώ δεν υπάρχει για την ώρα θέμα συνταγογράφησης τους».

 «Η καλύτερη λύση είναι να προσέξουμε και να μην αρρωστήσουμε, να είμαστε εμβολιασμένοι και να τηρούμε τα μέτρα», κατέληξε.

madata.gr

Νεότερη Παλαιότερη