Νέα μέτρα: Τι ισχύει από σήμερα – Στο τραπέζι τοπικές παρεμβάσεις για να αποφευχθεί το lockdown


Με αυστηρότητα σκοπεύει να τηρήσει τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους που άρχισαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου η κυβέρνηση, γι αυτό και έχει ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων.

Άλλωστε τα κυβερνητικά στελέχη που διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δε θα εφαρμοσθεί νέο lockdown, θεωρούν ότι με τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε συνδυασμό με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που είναι υπό συζήτηση, μπορεί να αποφευχθεί ένα νέο γενικότερο κλείσιμο της χώρας.

Άλλωστε η οικονομία δεν αντέχει άλλο lockdown ενώ αυτό που αναμένεται να εφαρμοσθεί είναι επιπλέον περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους στην περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας χειροτερέψει περαιτέρω.

Τα νέα μέτρα από σήμερα

Μετά την εστίαση και το λιανεμπόριο που ισχύει από το Σάββατο, με rapid test θα πρέπει να πηγαίνουν από σήμερα και σε Τράπεζες, Δημόσιο και χώρους εργασίας όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα νέα μέτρα επιβάλλουν την επίδειξη του αποτελέσματος του αρνητικού rapid test ώστε να επιτραπεί η είσοδος όπως άρχισε να ισχύει για την εστίαση και το λιανεμπόριο από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

Σε έλεγχο στην είσοδο υποβάλλονται και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ ακολουθεί και έλεγχος της ταυτότητας. Τα νέα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο σε εστίαση και λιανεμπόριο ενώ οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές ήταν συνεχείς αφού επιβλήθηκαν πρόστιμα ενώ μπήκαν και λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας ξεκίνησαν από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 ενώ θα ισχύουν έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι θα συνεχισθούν εάν τουλάχιστον συνεχισθεί και η δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

Οι εργαζόμενοι

Σε έλεγχο στην είσοδο υποβάλλονται και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ ακολουθεί και έλεγχος της ταυτότητας. Τα νέα μέτρα άρχισαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο σε εστίαση και λιανεμπόριο ενώ οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές ήταν συνεχείς αφού επιβλήθηκαν πρόστιμα ενώ μπήκαν και λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Ειδικότερα δύο τεστ (rapid ή μοριακά) εβδομαδιαίως θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν με δικό τους κόστος οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί σε:

  • δημόσιο τομέα
  • ιδιωτικό τομέα
  • εκκλησίες
  • Επίσης, η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες θα γίνεται μόνο με αρνητικό Rapid test ή PCR

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Στο μεταξύ όμως ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και άλλων κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων, παρότι η κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα το διέψευδε.

Στο τραπέζι των συζητήσεων – εδώ και καιρό βέβαια – έχει πέσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση είναι ένα βήμα πριν αποφασίσει να ανακοινώσει το μέτρο. Όμως φαίνεται ότι αναζητά τη συναίνεση των επαγγελματιών του κλάδου.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με τους εκπροσώπους του λιανεμπορίου και σύμφωνα με πληροφορίες θα θέσουν το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού ώστε να ανακάμψει η αγορά που μετρά απώλειες ήδη από τα νέα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από το Σάββατο για τους ανεμβολίαστους.

Ανοικτό είναι όμως και πάλι το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα σώματα ασφαλείας και ειδικά στην αστυνομία. Και αυτό διότι οι άνδρες και οι γυναίκες του σώματος έρχονται σε επαφή με πολίτες, όπως είναι το σκεπτικό των κυβερνητικών στελεχών, τονίζουν πήγες του ethnos.gr.

Ταυτόχρονα σκέψεις υπάρχουν και για κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου που επισκέπτονται οι πολίτες έστω κι αν πλέον με τα νέα μέτρα όλοι οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα προκειμένου να εισέλθουν στο χώρο.

Βέβαια, αυτό που προβληματίζει δεόντως είναι τι θα γίνει εάν θα εφαρμοσθεί η αναστολή εργασίας και στο δημόσιο ή την αστυνομία, κάτι που ισχύει στους υγειονομικούς, καθώς αναμένεται να προκύψουν κενές θέσεις.

Πηγή: ethnos.gr

Νεότερη Παλαιότερη