Νέα μέτρα στην εστίαση, στα σούπερ μάρκετ, στα καταστήματα - Όλα τα σενάρια - Πόσο απέχουμε από γενικό lockdown


Tην ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να κρίνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν προ ημερών.

Η πίεση στο ΕΣΥ από την έξαρση του κορωνοϊού καθώς και οι πολλοί διασωληνωμένοι και τα αυξημένα κρούσματα, φέρνουν νέα μέτρα όπως φαίνεται για τους ανεμβολίαστους, αρχικά.

Οι δεκάδες νεκροί καθημερινά δείχνουν ότι κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου και πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις.

Νέα μέτρα στην εστίαση, στα σούπερ μάρκετ, στα εμπορικά καταστήματα φαίνεται να εξετάζει η κυβέρνηση για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφευχθεί το γενικό lockdown τα Χριστούγεννα του 2021.

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις:

  1. για είσοδο στα σούπερ μάρκετ με rapid test
  2. νέα μέτρα στην εστίαση, ακόμη και με κλείσιμο το βράδυ
  3. νέα μέτρα στα εμπορικά καταστήματα
  4. ολοκληρωτικός αποκλεισμός ανεμβολίαστων από καφετέριες και εστιατόρια

Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να κρίνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν προ ημερών.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν εξετάζεται το μέτρο του lockdown, κάτι το οποίο έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός, όπως και ότι δεν θα πάμε στο αυστριακό «μοντέλο» με επιστροφή στην καραντίνα, για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους.

Επίσης, από κυβερνητικά στελέχη τονίζεται δεν συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Επιστήμονες και lockdown

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι είναι οι επιστήμονες που μιλούν ανοικτα πλέον για lockdown, εφόσον δεν μειωθούν τα κρούσματα, οι νεκροί και οι διασωληνωμένοι.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι έρχονται πολύ δύσκολα Χριστουγέννα, καθώς καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ καταρίπτει το άλλο στο θέμα της πανδημίας.

Βασιλακόπουλος: Δύσκολα Χριστούγεννα - Υπέρ του lockdown

«Δύσκολα θα περάσουμε τα Χριστούγεννα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος για τον κορωνοϊό, ενώ τάχθηκε κατά ενός νέου λοκντάουν όπως αυτά που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. «Αν υπάρχουν πάντα αρνητές θα τελειώσουμε πάρα πολύ δύσκολα, πολύ πιο αργά, και με πάρα πολλές απώλειες. Για να τελειώσουμε πρέπει να αποκτήσουμε ανοσία και η πανδημία να γίνει ενδημία» εξήγησε.

Δήλωσε μάλιστα πως αν «εμβολιαζόμασταν όλοι παγκοσμίως σε 1 μήνα θα τελειώναμε με τον κορωνοϊό, αλλά αυτό για να γίνει θα έπρεπε να υπάρχει παγκοσμία συναίνεση».

«Όσο ο  ιός πολλαπλασιάζεται αυξάνεται ο κίνδυνος των μεταλλάξεων (…) Τα εμβόλια λέγαμε ότι θα κρατάνε 9 με 12 μήνα και κρατάνε λιγότερο απ’ ό,τι ελπίζαμε γιατί το εμβόλιο βγήκε και άλλο κορωνοϊό και τώρα έχουμε άλλο».

«Έγιναν σε 1 μήνα περίπου 450.000 νέα εμβόλια, μπράβο, αλλά πολύ λιγότερα απ’ ό,τι χρειαζόμαστε, με αυτή τη λογική θέλουμε 4 – 5 μήνες. Έγινε εμβόλιο στο νέο που θέλει να πάει στο μπαρ, και όχι στον 60χρονο που θα πάει στη ΜΕΘ». 

«Ό,τι μέτρο παίρνουμε είναι χρήσιμο αλλά τα ράπιντ τεστ είναι μέτρο μικρής πρόσθετης χρησιμότητας, και η τηλεργασία βοηθά, αλλά αυτά τα μέτρα είναι κατ’ ουσίαν παρηγοριά, μόνο ο εμβολιασμός είναι πραγματική λύση και τα φάρμακα που θα έρθουν κάποτε» τόνισε ο καθηγητής. 

Εξήγησε πως τα μέτρα μειώνουν το πρόβλημα, αλλά μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, το αρνητικό ράπιντ τεστ δεν μας εξασφαλίζει απόλυτα. «Πολλά λοκντάουν έχουν γίνει από την αρχή της πανδημίας, και στην Ελλάδα και αλλού, έληξε η πανδημία; Κερδίζεις χρόνο… Μόνη λογική αν θα κάνουμε λοκντάουν ανά μήνα ώστε να εμβολιαστούν όλοι σε αυτό το μήνα και μόλις ανοίξουμε να είμαστε όλοι εμβολιασμένοι. Μόλις ανοίξουμε πάλι θα ζήσουμε το ίδιο πράγμα ένα μήνα αργότερα».  

Όπως επισήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η επιστήμη έχει δώσει το όπλο για να προστατευτούμε όχι στο 100%, αλλά σε ένα εκπληκτικό ποσοστό. «Είναι σαν να έχεις πνευμονία και  να λέει ο γιατρός ‘πρέπει να πάρεις αντιβίωση’ και να απαντάς ‘όχι θα σωθώ από μόνος μου’». 

Εμβόλιο και κλειστοί χώροι

«To εμβόλιο μας δίνει αμυντικά όπλα (αντισώματα - κύτταρα που σκοτώνουν ιό) αν στο χώρο μας υπάρχουν άπειροι επιτιθέμενοι με άπειρο ιικό φορτίο (ή επειδή πέρασε καιρός από το εμβόλιο ή είχαν προβλήματα υγείας και δεν έχουν τέλεια ανοσολογική απάντηση) οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν πάρα τον εμβολιασμό. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται κατακόρυφα όσο λιγότερο ο ιός κυκλοφορεί στο περιβάλλον. Αν μπω μόνο εγώ σε ένα χώρο που κυκλοφορούν μόνο άνθρωποι με κορωνοϊό θα κινδυνέψω παραπάνω» σημείωσε.

«Όταν είχαμε πει καιρό πριν ότι υπάρχει πιθανότατα να αυξηθούν τόσο πολύ οι άνθρωποι που χρήζουν νοσηλείας από κορωνοϊό που θα στερήσουν χώρο στα νοσοκομεία από άλλους ανθρώπους κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση… Στην Ελλάδα ανέκαθεν οι μειοψηφίες είχαν τη δύναμη να επιβάλλουν την άποψή τους. Κάποιος που έχει υποστεί αρθροπάθεια και πρέπει να κάνει αρθροπλαστική πχ πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του εγωισμού ανθρώπων που δεν εμβολιάζονται». 

newpost.gr

Νεότερη Παλαιότερη