Νησιά Σολομώντα: Διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν στο σπίτι του πρωθυπουργού – Πυρπολήσεις κτιρίων και λεηλασίες


Εκτός ελέγχου βγαίνει η κατάσταση στα Νησιά του Σολομώντα, με τις ταραχές να φουντώνουν και κόσμο να προσπαθεί να εισβάλει ακόμα και στο σπίτι του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία πυροβόλησε προειδοποιητικά για να απωθήσει διαδηλωτές που αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού των Νησιών του Σολομώντα, του Μανάσε Σογκαβάρε.

Ωστόσο οι ταραχές δεν περιορίστηκαν εκεί, καθώς κτίρια πυρπολήθηκαν και εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν στην Χονιάρα, την πρωτεύουσα, όπου συνεχίζονται για τρίτη μέρα τα επεισόδια.

Η Αυστραλία ανακοίνωσε πως άρχισε να αναπτύσσει ειρηνευτική αποστολή.

Χιλιάδες άνθρωποι, ορισμένοι οπλισμένοι με τσεκούρια και μαχαίρια, επιτέθηκαν στην κινεζική συνοικία, σε καταστήματα και άλλες εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης.

Μικρός αριθμός αστυνομικών μπόρεσε να διαλύσει το πλήθος, απωθώντας το προς το κέντρο της πόλης. Στη Χονιάρα πυρπολήθηκε τουλάχιστον ένα κτίριο και λεηλατήθηκαν καταστήματα και σήμερα, τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων και ταραχών.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής της κυβέρνησης

Οι ταραχές στα Νησιά του Σολομώντα άρχισαν την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, όταν εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν αξιώνοντας ο Σογκαβάρε να εγκαταλείψει το αξίωμά του. Κατόπιν έκαναν έφοδο στην κινεζική συνοικία στη Χονιάρα, που έχει κάπου 80.000 κατοίκους.

Πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα και λεηλάτησαν καταστήματα, ώσπου επενέβη η αστυνομία και τους απώθησε με εκτενή χρήση δακρυγόνων.

Νέες ταραχές ξέσπασαν χθες Πέμπτη, ωθώντας την Αυστραλία να ανακοινώσει πως αναπτύσσει ειρηνευτική δύναμη.

Τα πρώτα μέλη της αναπτύχθηκαν επί του πεδίου τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μερικές ώρες μετά την έκκληση που απηύθυνε στην Καμπέρα ο Σογκαβάρε να παρασχεθεί συνδρομή στην κυβέρνησή του.

Η Παπούα Νέα Γουινέα από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα πως θα αναπτύξει 34 στρατιωτικούς στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής.

Πως ξέσπασαν οι ταραχές

Οι βίαιες ταραχές καταγράφονται με φόντο τη διένεξη ανάμεσα στην Ταϊβάν και την Κίνα, που «ανησυχεί» για τα συμφέροντά της στο αρχιπέλαγος.

Τα Νησιά του Σολομώντα, που από το 1983 διατηρούσαν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, αποφάσισαν το 2019 να τις διακόψουν και να αναγνωρίσουν την Κίνα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της, και θεωρεί προϋπόθεση την αναγνώριση αυτής της συνθήκης για να συνάψει σχέσεις με κάποιο κράτος.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Νησιών του Σολομώντα όμως προκάλεσε έντονη αντίδραση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, που είχε αποκτήσει στενές σχέσεις με την Ταϊπέι.

«Ξένες δυνάμεις χειραγωγούν το λαό»

Ο Μανάσε Σογκαβάρε επέρριψε σήμερα ευθύνες για τις ταραχές στο νησιωτικό κράτος του νότιου Ειρηνικού σε ξένες δυνάμεις, χωρίς να τις κατονομάσει.

Ο πρωθυπουργός, που επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 36 ώρες στη Χονιάρα –μάταια–, αναφέρθηκε ειδικά στους πολίτες από το νησί Μαλέιτα, όπου πολλοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από την κυβέρνησή του.

«Θλίβομαι για τον λαό μου στη Μαλέιτα διότι του λένε εσκεμμένα ψέματα», δήλωσε ο Σογκαβάρε στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Οι ίδιες χώρες που χειραγωγούν τον κόσμο στη Μαλέιτα είναι αυτές που δεν θέλουν να έχουμε σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, που αποθαρρύνουν τα Νησιά του Σολομώντα να συνεχίσουν αυτές τις διπλωματικές σχέσεις και να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης της επαρχίας Μαλέιτα, ο Ντάνιελ Σουιντάνι, κατηγόρησε χωρίς περιστροφές τον πρωθυπουργό ότι είναι άνθρωπος του Πεκίνου, καταγγέλλοντας πως επιλέγει να «βάλει ξένα συμφέροντα πάνω από αυτά των κατοίκων των Νησιών του Σολομώντα».

«Ο κόσμος δεν είναι τυφλός, δεν θέλει να τον εμπαίζουν άλλο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον, ανέφερε χθες πως αποδέχθηκε το αίτημα του ομολόγου του Μανάσε Σογκαβάρε να σταλούν κάπου 100 αστυνομικοί και στρατιώτες. «Σκοπός μας είναι να εγγυηθούμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια», διαβεβαίωσε.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, η Κάρεν Άντριους, διευκρίνισε πως «έχουν ήδη αναπτυχθεί 23 μέλη της αυστραλιανής ομοσπονδιακής αστυνομίας, βρίσκονται ήδη επί του πεδίου στη Χονιάρα. Θα αναπτυχθούν κι άλλοι σήμερα, περίπου 50».

Μνήμες από το 2000

Στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού, που απέκτησε την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1978, είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Οι εντάσεις οδήγησαν στην ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό τη διοίκηση της Αυστραλίας (2003-2017).

Είχαν ξεσπάσει ταραχές στην κινεζική συνοικία της πρωτεύουσας ειδικά κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2006, αφού κυκλοφόρησαν φήμες πως εταιρείες προσκείμενες στο Πεκίνο συνέβαλαν να διαπραχθεί νοθεία.

newsit.gr

Νεότερη Παλαιότερη