Αδεια να παντρευτεί τη σύντροφό του στη φυλακή πήρε ο Τζούλιαν Ασάνζ


Ο ιδρυτής του Wikileaks, που είναι έγκλειστος σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, και η Στέλα Μόρις είχαν προσφύγει εναντίον του υπουργού Ντόμινικ Ράαμπ που εμπόδιζε την τελετή

Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στη Βρετανία, έλαβε εντέλει άδεια των Αρχών να παντρευτεί τη σύντροφό του Στέλλα Μόρις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ασάνζ και η Μόρις προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ και του διευθυντή της φυλακής διότι εμπόδιζαν τον γάμο τους.

Σύμφωνα με τον Guardian, η τελετή θα γίνει μέσα στη φυλακή. Η Sun ανέφερε ακόμη ότι ο γάμος ενδέχεται να τελεστεί τον Δεκέμβριο με καλεσμένους άλλους κρατούμενους.

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δύο παιδιά.

Η σύντροφος του Ασάνζ, Στέλα Μόρις | REUTERS/Hannah McKay

Ο Ασάνζ συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 11 Απριλίου 2019 και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων για την παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του το 2012. Είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε ποινή δίωξη για σεξουαλική κακοποίηση, μια υπόθεση που έχει πλέον μπει στο αρχείο.

Ο ιδρυτής του Wikileaks φοβόταν ότι η υπόθεση αποτελούσε πρόσχημα προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται καθώς αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων που έφεραν στο φως τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Εάν δικαστεί και καταδικαστεί στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να βάλουν στο αρχείο την υπόθεση και τις βρετανικές αρχές να τον απελευθερώσουν.

Νεότερη Παλαιότερη