Εμπρός ολοταχώς σε ειδικό λοκντάουν αλά Αυστρία


Όλο και χειρότεροι οι επιδημιολογικοί δείκτες – Προχωρά η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Χθες το βράδυ οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 3.600, από τους οποίους οι 2.720 ήταν σε απλές κλίνες. Ο αριθμός των εισαγωγών από το βράδυ της Δευτέρας έως το βράδυ της Τρίτης σημείωσε περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24ωρα, αγγίζοντας τις 480.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και Ιατρικών Συλλόγων από τις «κατακόκκινες» περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας για να τεθεί το ζήτημα της εύρεσης των γιατρών που χρειάζονται στο ΕΣΥ.

Από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, ξεκινά η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Όπως είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο, θα ζητηθεί από τους οικείους Συλλόγους να απευθύνουν πρόσκληση στα μέλη τους για να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία, στις απλές κλινικές Covid αλλά και στις ΜΕΘ όπου μπορεί να αναπτυχθούν. 

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός σήμερα στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, «εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση από εμένα να κινηθεί νωρίτερα παρά αργότερα.»

Τα 3 μέτρα που εξετάζονται

Ακόμα και ο πιο αισιόδοξος πολίτης που θέλει να πιστεύει ότι η χώρα δεν θα ξαναμπεί σε lockdown γνωρίζει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Υπάρχει ένα όριο που αν ξεπεραστεί τότε δεν τίθεται θέμα επιλογής. Η λήψη μέτρων θα είναι πλέον μονόδρομος.

Αν οι διασωληνωμένοι ξεπεράσουν τους 600, τότε τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις θα είναι επιβεβλημένες για να μην γονατίσει το ΕΣΥ

Η Ελλάδα σε πρώτο χρόνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας και της Γερμανίας που προχώρησαν σε… ειδικό lockdown μόνο για ανεμβολίαστους.

Ειδικά η Αυστρία με νούμερα σχεδόν καρμπόν με εκείνα της Ελλάδας δείχνει το δρόμο για την επόμενη μέρα με τα μέτρα που πήρε:

Καταρχάς απαγορεύει την είσοδο σε καφετέριες, κομμωτήρια και εστιατόρια στους ανεμβολίαστους ενώ εφαρμόζει τον κανόνα 2G, που απαιτεί την επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού ή ανάρρωσης, στα ξενοδοχεία τους κινηματογράφους και στις εκδηλώσεις άνω των 25 συμμετεχόντων.

Στη χώρα μας λοιπόν αν ξεπεράσουμε την κόκκινη γραμμή των 600 διασωληνωμένων θα δούμε 1) υποχρεωτική χρήση της μάσκας για τους ανεμβολίαστους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, 2) απαγόρευση εισόδου σε εσωτερικούς χώρους διασκέδασης και εστίασης και 3) αν χρειαστεί και απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες. Τα μέτρα σε πρώτο χρόνο θα αφορούν μόνο στους ανεμβολίαστους καθώς τα τελευταία στοιχεία με την ξαφνική αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών, δείχνουν ότι η πίεση που τους ασκείται τελικά αποδίδει καρπούς.

Η Αυστρία κλείνει τα πάντα και επαναφέρει σκληρά περιοριστικά μέτρα

“Σήμερα αρχίζει το δεύτερο λόκνταουν”, σημειώνει ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντι Άνσομπερ την Τρίτη μέσω Twitter, προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξηγήσει το γιατί: Η χώρα πρέπει να τραβήξει το φρένο κινδύνου σε μία συγκυρία έκτακτης ανάγκης, σε μία προσπάθεια να αποφορτίσει την κατάσταση στα νοσοκομεία και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ήδη σήμερα στην επαρχία της Καρινθίας το 80% των νοσοκομειακών κλινών είναι κατειλημμένες, ενώ ότι σε όλη τη χώρα το 50% των κλινών εντατικής θεραπείας φιλοξενούν ασθενείς με κορονοϊό

 politic.gr

Νεότερη Παλαιότερη