Η «ακτινογραφία» του νέου Ποινικού Κώδικα: Ισόβια για τέσσερα αδικήματα - Όλες οι αλλαγές


Ο «νέος χάρτης» απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτυπώνεται στις αλλαγές, τροποποιήσεις και βελτιώσεις που περιλαμβάνονται στις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που κατατέθηκαν ήδη στη Βουλή.

Οι προωθούμενες αλλαγές που συμπίπτουν χρονικά με μια σειρά από σοβαρές εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα (γυναικοκτονίες, #MeToo, σεξουαλικά εγκλήματα με θύματα ανηλίκους) αποσκοπούν, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης που σήκωσε το βάρος του νομοθετικού έργου, «στην ενίσχυση της ασφάλειας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα», καλύπτοντας παράλληλα «το νομοθετικό κενό που προκάλεσε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακών αδικημάτων, μετά την ισχύ των νέων Κωδίκων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Το «τείχος προστασίας» του κοινωνικού συνόλου και κυρίως των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι οι ανήλικοι, οι πολίτες τρίτων χωρών και τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, επιχειρείται να χτιστεί με ένα ευρύ πλέγμα ουσιαστικών και δικονομικών ποινικών κανόνων, που εκκινούν, όπως είχε επισημάνει και κατά την παρουσίαση του νέου Ποινικού Κώδικα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, από την αλλαγή του χρόνου έναρξης της παραγραφής των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων και φτάνουν μέχρι την αυστηροποίηση των ποινών και την αύξηση του ορίου πραγματικής έκτισής τους για κατηγορουμένους οι οποίοι έχουν κριθεί ένοχοι για μια σειρά συγκεκριμένων αδικημάτων.

Οι 12 βασικές αλλαγές

1. Προβλέπεται ως μοναδική ποινή η ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα εσχάτης προδοσίας, ανθρωποκτονίας, θανατηφόρας ληστείας και ομαδικού βιασμού για όσους κατηγορουμένους κριθούν ένοχοι χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού.

2. Αυστηροποιούνται οι τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση με όρους κρατουμένων, οι οποίοι εκτίνουν ποινές πρόσκαιρης κάθειρξης για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών (σε διακεκριμένη μορφή), εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εμπρησμό σε δάση, εκβίαση, βιασμό ανηλίκου, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκου και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα. Σε αυτές τις «ομάδες» κρατουμένων δίνεται η δυνατότητα να βγουν από τη φυλακή αν έχουν εκτίσει μαζί με τον ευεργετικό υπολογισμό τα 4/5 της ποινής, αντί των 3/5 που είναι σήμερα το όριο. Σε περίπτωση καταδίκης για τα παραπάνω εγκλήματα σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, το κατώτατο όριο παραμονής στο σωφρονιστικό κατάστημα του καταδίκου αυξάνεται από 16 έτη σε 18 έτη (πραγματική έκτιση).

3. Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που τελούνται εις βάρος ανηλίκου θα αρχίζει ένα έτος μετά την ενηλικίωσή του εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και τρία έτη εφόσον είναι κακούργημα.

4. Το αδίκημα του εμπρησμού δάσους θα τιμωρείται ως κακούργημα.

5. Αυστηροποιείται η ποινή για το αδίκημα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης στην περίπτωση κατά την οποία ο δράστης επεδίωκε την πρόκλησή της και προστίθενται στην έννοια της βαριάς σωματικής βλάβης η αναπηρία και η μόνιμη παραμόρφωση.

6. Προστίθεται νέα ποινική διάταξη κατά την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης εις βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας ή στο πλαίσιο της εργασίας του.

7. Αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινής για την εμπορία ανθρώπων προκειμένου να προστατευτούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως πολίτες τρίτων χωρών και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

8. Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται στον χώρο εργασίας, τιμωρείται πλέον μόνο με φυλάκιση και διώκεται αυτεπάγγελτα.

9. Για πρώτη φορά η περίπτωση βιασμού εις βάρος ανηλίκου προβλέπεται ότι θα τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη.

10. Για τις υποθέσεις που αφορούν γενετήσιες πράξεις με ανηλίκους ή ενώπιόν τους (αποπλάνηση ανηλίκων), το αδίκημα τιμωρείται στη βασική του μορφή πλέον μόνο ως κακούργημα.

11. Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας θα διώκεται αυτεπάγγελτα όταν έχει ως θύμα ανήλικο πρόσωπο (ηλικίας έως 18 ετών) και όχι κατ’ έγκληση όπως σήμερα.

12. Ρυθμίζεται το δικαίωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων που αφορούν εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα ισχύσουν μετά την ψήφισή τους και ως εκ τούτου θα μπορούν να εφαρμοστούν σε μελλοντικές υποθέσεις.

newpost.gr

Νεότερη Παλαιότερη