Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Ένταση μεταξύ του Δημάρχου και εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας (vids)


Ένταση στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας του σωματείου εργαζομένων Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου μεταξύ των παρευρισκομένων και του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού κατά την άφιξη του στο δημαρχείο

Ρεπορτάζ: Ελένη Γαλατά – Φώτης Εμμανουήλ

Οι εργαζόμενοι του Δήμου όπως ήταν προγραμματισμένο συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 8:00 στο δημαρχείο Κορδελιού – Ευόσμου για να εκφράσουν την αντίθεση τους στο ισχύον εργασιακό καθεστώς, ζητώντας τη μετατροπή των συμβάσεων των Σχολικών Καθαριστριών από πέντε ώρες, σε πλήρους απασχόλησης χωρίς την περικοπή μισθών.

Κατά την άφιξη του δημάρχου κ . Κλεάνθη Μανδαλιανού δημιουργήθηκε ένταση στον χώρο. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως αύριο θα βρίσκεται στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να ζητήσει περισσότερες καθαρίστριες. Η απάντηση του αυτή δεν ικανοποίησε τους παρευρισκομένους και δημιουργήθηκε ένταση.

 
Tο σωματείο ζητά από το Υπουργείου Εσωτερικών μόνιμες θέσεις εργασίας καθαριστριών στα σχολεία και από τη διοίκηση του Δήμου, τη μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών από πέντε ώρες, σε πλήρους απασχόλησης. 
 
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων: 
 
«Όπως γνωρίζετε η Σχολική Κοινότητα στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα.
 
 Ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι αυτό της καθαριότητας των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας οι ανάγκες καθαριότητας, απολύμανσης, υγιεινής και ασφάλειας πολλαπλασιάστηκαν. Είναι προφανές ότι, θα έπρεπε και θα πρέπει να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για την εκπλήρωση των παραπάνω καθηκόντων και υποχρεώσεων απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους, όπως και απέναντι στο εκπαιδευτικό προσωπικό. 
 
Στα σχολεία του Δήμου, λόγω συνταξιοδοτήσεων, έχουν απομείνει πολύ λίγες καθαρίστριες αορίστου χρόνου. Η καθαριότητα τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια, είχε ανατεθεί σε συμβασιούχες καθαρίστριες, με άθλιες Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, δηλαδή ως «εργολάβους», μετά το πέρας των μαθημάτων, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα (ούτε να αρρωστήσουν μπορούσαν!) και πενιχρούς μισθούς που κυμαίνονταν από διακόσια (200) έως, στην καλύτερη περίπτωση, πεντακόσια (500) ευρώ. Είναι φανερό ότι, τα περισσότερα σχολεία του Δήμου κατά τη διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος δεν είχαν 
 
Την περυσινή σχολική χρονιά για πρώτη φορά και λόγω της πανδημίας, συνήψαν σύμβαση εργασίας, οι περισσότερες με πλήρες ωράριο και μετακινήθηκαν από τις Σχολικές Επιτροπές, στους Δήμους. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από τις ορισμένου χρόνου συμβασιούχες καθαρίστριες υπηρετούν έως και δεκαεπτά χρόνια. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι η εργασία που παρέχουν, και αφορά το ευαίσθητο θέμα της υγείας και ασφάλειας των παιδιών μας, είναι πάγια και διαρκής, καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έδωσε λύση στο πρόβλημα, ώστε το κάθε σχολείο να έχει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, με σταθερή σχέση εργασίας. 
 
Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα να μην έχουν καλυφθεί οι πραγματικές ανάγκες, η καθαριότητα στα Σχολεία να είναι ελλιπής και τα παιδιά να εκτίθενται σε κινδύνους. 
 
 Για την Σχολική περίοδο 2021 – 2022, το Υπουργείο Εσωτερικών, ενέκρινε για το Δήμο μας μόνο 483 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 75 καθαρίστριες, ενώ τα εκατόν είκοσι (120) Σχολεία περίπου που έχει ο Δήμος, χρειάζονται εκατόν εβδομήντα 170 εργαζόμενες, για να καθαρίζονται επαρκώς. Η Διοίκηση του Δήμου αντί να αντιδράσει σθεναρά και να διεκδικήσει το προσωπικό που χρειάζεται, με πλήρη απασχόληση, ώστε να καθαρίζονται όλα τα Σχολεία, αποφάσισε να μοιράσει τις παραπάνω ώρες σε περισσότερες καθαρίστριες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι ώρες εργασίας, από πλήρη απασχόληση (6,5 ώρες) σε πεντάωρη, με ταυτόχρονη μείωση του μισθού τους κατά διακόσια (200) περίπου ευρώ, με ότι αυτό συνεπάγεται, την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει. Όμως οι πέντε ώρες δεν φτάνουν για να καθαριστούν στοιχειωδώς τα σχολεία και όλες σχεδόν οι καθαρίστριες αναγκάζονται να εργάζονται καθημερινά παραπάνω από το ωράριό τους, για να μην αφήσουν τα Σχολεία βρώμικα. 
 
Το Σωματείο μας αντέδρασε έντονα, σ’ αυτή την επιλογή της Διοίκησης του Δήμου, έκανε παραστάσεις στο Δήμαρχο, παρουσίασε ρεαλιστική πρόταση, όμως αντιμετώπισε τη σκληρή στάση του Δημάρχου και της Διοίκησης, οι οποίοι επέμεναν στη διανομή της φτώχειας σε περισσότερες καθαρίστριες. Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με το σύνολο σχεδόν των καθαριστριών, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας, όπου ενημέρωσε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, και ζήτησε τη στήριξή του, ώστε μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζομένων σε πλήρους απασχόλησης και εάν χρειάζεται να προσληφθούν και άλλες καθαρίστριες. Η υγεία των παιδιών μας δεν μετριέται σε χρήμα! 
 
Αυτό που εισπράξαμε από τον Δήμαρχο και την Διοίκηση του Δήμου, ήταν υποσχέσεις για άλλη μια φορά, οι οποίες δεν υλοποιούνται. Επειδή καμία αυταπάτη δεν έχουμε ότι θα δώσει λύση ο Δήμαρχος, το ΔΣ του Σωματείου, προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα, αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις (απεργίες – συγκεντρώσεις κτλ). Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του σήμερα Δευτέρα 8 Νοεμβρίου, έλαβε ομόφωνη απόφαση προκήρυξης 24ωρης Απεργίας των Σχολικών Καθαριστριών, την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου και συγκέντρωση την ίδια μέρα στις 8:00πμ., στην Πλατεία Δημαρχείου. 
 
Στον αγώνα των Σχολικών Καθαριστριών, για καθαρά και ασφαλή Σχολεία, για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη, καλούμε κάθε εμπλεκόμενο φορέα, τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όλους τους φορείς της Εκπαιδευτικής Κοινότητας του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, να συμμετέχουν, για να δοθεί επιτέλους, οριστική λύση στο πρόβλημα. 
 
Ζητάμε από το Υπουργείο Εσωτερικών μόνιμες θέσεις εργασίας καθαριστριών στα Σχολεία. 
 
Ζητάμε από τη Διοίκηση του Δήμου, για την Σχολική περίοδο 2021 – 2022, τη μετατροπή των συμβάσεων των Σχολικών Καθαριστριών από πέντε ώρες, σε πλήρους απασχόλησης, όπως προβλέπεται, με ίδιους πόρους. Την καλούμε να διεκδικήσει από την Κυβέρνηση, με σθένος και δυναμισμό την οριστική επίλυση του προβλήματος». 
 politic.gr
Νεότερη Παλαιότερη