Απίστευτη κοροϊδία με τον εξωδικαστικό μηχανισμό: Λειτούργησε με μόλις… 30 οι τελικές αιτήσεις!


Παρά την τεράστια διαφήμιση που παρείχε η κυβέρνηση για τη δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες δανειολήπτες, φαίνεται πως δεν έχει λειτουργήσει ακόμα ούτε ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη συνολική ρύθμιση όλων των οφειλών ενός φορολογουμένου σε μία ενιαία δόση.

Πρόκειται για το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του τεράστιου ληξιπρόθεσμου χρέους που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να το παρουσιάζει ως μεγάλη οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά.

Ωστόσο, αν και ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε στις αρχές του καλοκαιριού, οι πρώτες 30 αιτήσεις που έχουν τεθεί προς έγκριση από τις τράπεζες αναμένεται να λάβουν το «πράσινο» φως μόλις… σήμερα.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δηλαδή θα πρέπει να αποφασίσουν αν πληρούνται τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση που προβλέπει έως 240 δόσεις για τα χρέη προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις για τα τραπεζικά δάνεια.

Φυσικά, μεγάλος «κόφτης» για χιλιάδες δανειολήπτες είναι ότι η συνολική οφειλή θα πρέπει να ξεπερνά τα 10.000 ευρώ και να απευθύνεται σε τουλάχιστον δύο πιστωτές (Εφορία, Ταμεία, τράπεζες). Αυτό σημαίνει ότι όσοι χρωστάνε μόνο σε μία τράπεζα αποκλείονται από τη διαδικασία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού όχι μόνο δεν τρέχει με γοργούς ρυθμούς, αλλά στην πράξη υπολειτουργεί! Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, τις προηγούμενες εβδομάδες χιλιάδες οικονομικοί σύμβουλοι και λογιστές που προσπάθησαν να μπουν στην πλατφόρμα αδυνατούσαν να «ανεβάσουν» τα φορολογικά στοιχεία του οφειλέτη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Έπρεπε να περάσουν, όμως, σχεδόν πέντε μήνες μέχρι να λάβουν την έγκριση οι πρώτες ρυθμίσεις, αφήνοντας χιλιάδες οφειλέτες… στον αέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό έχουν εκκινήσει σχεδόν 5.000 δανειολήπτες, ωστόσο έως σήμερα δεν έχουν παρουσιάσει όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ένα βήμα πριν από το τελικό «κλικ» βρίσκονται περίπου 600 δανειολήπτες, καθώς δεν έχουν πατήσει το «κουμπί» οριστικής αίτησης.

 newsbreak.gr

Νεότερη Παλαιότερη