Στις 13 Δεκεμβρίου αποφασίζεται το ολικό lockdown: Οι νέες απαγορεύσεις που ετοιμάζουν για τους ανεμβολίαστους


Πριν λίγους μήνες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μας υποσχόταν ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι για την ελευθερία, ενώ τώρα υπόσχεται ότι δεν θα επιβληθούν μέτρα τα οποία θα αφορούν τους εμβολιασμένους. 

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση ήδη έχει ημερομηνία στην οποία θα αποφασίσει το τι θα κάνει με την διαχείριση της πανδημίας και κυρίως το πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, αυτή είναι η 13η Δεκεμβρίου. 

Ο λόγοι που επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία είναι γιατί ως αυτή την ημερομηνία θα έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα ο αριθμός των ανεμβολίαστων άνω των 60 ετών που πείστηκαν να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου.

Είναι το… «deadline» που έχει δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να κάνουν την τρίτη δόση όσοι έχουν συμπληρώσει έως και επτά μήνες, προκειμένου να συνεχίσει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και μαζί του… οι «ελευθερίες» τους.

Και όχι μόνο η είσοδος σε κλειστούς χώρους, αλλά ακόμη και τα ταξίδια τους εντός της Ε.Ε., δεδομένου ότι και η Ευρώπη αναμένεται να αποφασίσει την σύνδεση της ισχύος του Green Pass με την τρίτη δόση, όπως είναι και η πρόταση που έκανε ο πρωθυπουργός στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

‘Έτσι, ως τις 13 Δεκεμβρίου η κυβέρνηση εκτιμά ότι όσοι είναι να κάνουν την τρίτη δόση θα την έχουν κάνει.  

Η 13η Δεκεμβρίου είναι επίσης ορόσημο, γιατί όσοι συμπολίτες μας θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου ως τότε (δηλαδή ως το τέλος δηλαδή της 2ης εβδομάδας) θα έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, ώστε να έχουν αποκτήσει ανοσία. 

Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, αυτοί αναμένεται να ανακοινωθούν -αν η κατάσταση με τον κορωνοϊό συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτη- την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. 

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Rapid test στα σουπερμάρκετ
  • Click away για ανεμβολίαστους
  • Διπλή μάσκα ΜΜΜ, ffp2 (σ.σ οι ενισχυμένες)
  • Μένουν ως έχουν τα φαρμακεία

Ένα ακόμη σκληρό μέτρο που δεν αποκλείεται να συζητηθεί είναι ο οριστικός αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από την εστίαση. Η απαγόρευση δηλαδή να κάθονται και στους εξωτερικούς χώρους ουσιαστικά θα οδηγεί και στον πλήρη αποκλεισμό τους. Ωστόσο το μέτρο αυτό είναι και το τελευταίο στη λίστα.

Ουσιαστικά, εφόσον τα νέα αυτά μέτρα πάρουν σάρκα και οστά οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν παντού, ενώ οι ανεμβολίαστοι πουθενά, χωρίς τουλάχιστον ένα rapid test.

Νεότερη Παλαιότερη