Σε εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου το «Πρώτο Ένσημο» για νέους 18-29 ετών


Από την 1η Ιανουαρίου 2022 τίθεται σε εφαρμογή το «Πρώτο Ένσημο», το πρόγραμμα για την ένταξη για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία.

Αυτό αναφέρει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα, προβλέποντας επίσης διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους για τον Δεκέμβριο, επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με τις προβλεπόμενες θέσεις να αυξάνονται κατά 50.000, και δυνατότητα μετάπτωσης από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων για οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκαν εν μέσω της πανδημίας και είχαν ήδη ρυθμιστεί.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για το «Πρώτο Ένσημο» επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για έξι μήνες κάθε πρόσληψη νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης, με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη.

Καταβάλλονται δηλαδή από το υπουργείο Εργασίας 600 ευρώ απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μισθού του και ανεξάρτητα από το ύψος του.

Ποσό ύψους 600 ευρώ καταβάλλεται στον εργοδότη για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης. Το «Πρώτο Ένσημο» αφορά και θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία ενώ σπουδάζουν. Στην περίπτωση αυτή, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ.

 newsbreak.gr

Νεότερη Παλαιότερη