Θεσσαλονίκη-κορονοϊός: Επαναλαμβάνεται το δραματικό φαινόμενο διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ


Αισθητή είναι η αύξηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων της COVID-19 που καταγράφεται το τελευταία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ αντιμετωπίζει για άλλη μία φορά την πίεση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία, καταγράφεται ξανά το δραματικό φαινόμενο διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου είναι 2.372 έναντι 2.129 που ήταν μία εβδομάδα πριν. Την Παρασκευή καταγράφηκαν 2.665 νέα περιστατικά της νόσου, εκ των οποίων 496 εντοπίστηκαν στην Αττική, 423 στη Θεσσαλονίκη και 174 στη Λάρισα. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού καταγράφονται σε Ημαθία, Ξάνθη και Πιερία. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ 368 ασθενείς (έναντι 347 προχθές) νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID ανά την επικράτεια ήταν χθες στο 70%. Ασφυκτική, ωστόσο, παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 95% και όπου σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται ξανά το φαινόμενο των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλη Γιαννάκο, χθες το πρωί έξι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες ήταν σε λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι σε αυτήν τη φάση της πανδημίας στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν διατεθεί για τους ασθενείς με κορωνοϊό 100 κλίνες εντατικής θεραπείας έναντι 250 τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης 75 έναντι 193, γεγονός που οι ίδιοι σχετίζουν με τις αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων υγειονομικών.

Νεότερη Παλαιότερη