Έρχεται δορυφορικό internet την Ελλάδα από την Starlink του Έλον Μάσκ


Ιστορικός, για την χώρα μας, θα είναι ο Οκτώβριος του 2021. Ο δέκατος μήνας του χρόνου θα υποδεχθεί μετά βαΐων και κλάδων μια τεχνολογική καινοτομία, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια φάνταζε μόνον σενάριο επιστημονικής φαντασίας για χολιγουντιανά φιλμ, το δορυφορικό internet. Αυτή η περισπούδαστη εξέλιξη είναι επίτευξη της Starlink του γκουρού της επιχειρηματικότητας Elon Musk. Η λειτουργία της αρχικά θα είναι δοκιμαστική αλλά ο στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να υπάρχουν 300 συνδέσεις. 

Το τελευταίο βήμα για την εφαρμογή αυτού του τεχνολογικού θαύματος είναι η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα δορυφορικά πιάτα που χρησιμοποιούνται για τις συνδέσεις με τους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς (Low Earth Orbit-LEO) της Starlink. Τα πιάτα αυτά μπορεί να είναι όμοια οπτικά με αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, έχουν όμως μια, υψίστης σημασίας, διαφορά. Εκτός από δέκτες σήματος είναι και πομποί.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κινείται γρήγορα έτσι ώστε να φέρει αυτή την τεχνολογική δυνατότητα και στην χώρα μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο  Υφυπουργός του Θεόδωρος Λιβάνιος διαβεβαιώνουν ότι  το ζήτημα πρόκειται να λυθεί άμεσα με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) βάσει της εισήγησης που έχει καταθέσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).Η Starlink άλλωστε λαμβάνει εδώ και μήνες τις προπαραγγελίες της νέας της υπηρεσίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. 

Πόσο κοστίζει η δορυφορική σύνδεση με την Starlink ;

H σύνδεση με το δίκτυο της Starlink έχει πάγιο κόστος που διαμορφώνεται στα 99 ευρώ τον μήνα ενώ απαιτείται εξοπλισμός κόστους 499 ευρώ, με την τιμή να επιβαρύνεται και με 61 ευρώ μεταφορικά. Μπορεί η τιμή να φαίνεται αλμυρή αλλά ως γνωστόν ο, τι  πληρώνεις παίρνεις. Εκ του αντιθέτου αν σκεφτούμε πόσο ταλαιπωρούνται, ταλαιπωρούμαστε εμείς οι καταναλωτές από αργές συνδέσεις (ή από παντελή διακοπή παροχής υπηρεσιών) πασίγνωστων εταιρειών που μας πουλάνε φθηνά πακέτα εν τέλει θα φτάσουμε στο διαχρονικό συμπέρασμα ότι το φθηνό γίνεται πάντα ακριβό. 

Τι μας έδειξαν οι πρώτες δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά;

Οι βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και ο Καναδάς ήταν οι πρώτες χώρες στις οποίες ξεκίνησε από πέρσι κιόλας η δοκιμαστική λειτουργία του δορυφορικού internet από την Starlink. Οι πρώτες αποτιμήσεις, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, άγγιξαν τα όρια του ενθουσιώδους. Σήμερα η εταιρεία του Elon Musk παρέχει υπηρεσίες συνδεσιμότητας σε 70.000 πελάτες από 12 χώρες. Υπολογίζεται ότι θα θέσει σε λειτουργία 1.500 δορυφόρους με στόχο να φτάσει συνολικά τους 12.000 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο ίδιος ο  Elon Musk είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, ότι εταιρεία του στοχεύει σε περιοχές που μένουν εκτός της κάλυψης των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. “Η Starlink είναι σχεδιασμένη για αραιοκατοικημένες περιοχές. Στην πραγματικότητα θέλουμε να καλύψουμε τα τμήματα του πλανήτη που είναι πιο δύσκολο να φτάσει κανείς, δηλαδή ένα 3% με 5% συνολικά” κατέληξε στην δήλωση του ο Mask.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη