Δημοσκόπηση ALCO: Αποδοχή ελληνογαλλικού συμφώνου - Ανησυχία για την οικονομία


Την μεγάλη αποδοχή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας αλλά και την  έντονη ανησυχία για την πορεία της οικονομίας καταδεικνύει η νέα  δημοσκόπηση της ALCO για τον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση της δημοσκόπησης, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αναφορικά με το πώς κρίνουν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, οι πολίτες απαντούν θετικά σε ποσοστό 64% ενώ αρνητική άποψη έχει μόλις το 24% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, οι πολίτες εμφανίζονται σχεδόν βέβαιοι πως η Γαλλία, αν χρειαστεί, θα στείλει στρατιωτική βοήθεια στη χώρα μας, δεχτούμε επίθεση από την Τουρκία. Στη σχετική ερώτηση το 40% απαντά «σίγουρα ναι», το 32% απαντά «μάλλον ναι», με μόλις το 24% να απαντά «σίγουρα» ή «μάλλον όχι».

Όσον αφορά, εξάλλου, στην αρνητική ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ για την ελληνογαλλική συμφωνία, αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 55% των ερωτηθέντων και θετικά από το 23% μόλις, ενώ ένας στους τρεις ψηφοφόρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2019 κρίνει θετικά τη συμφωνία και αρνητικά την επιλογή της να την καταψηφίσει στη Βουλή.

Ενδιαφέρον, παράλληλα, παρουσιάζει και το γεγονός ότι το 43% των ερωτηθέντων απαντά ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δεχτεί τον όρο σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να βοηθήσει στρατιωτικά τη Γαλλία στη ζώνη του Σαχέλ στην Αφρική, ενώ το 33% λέει ότι σωστά εντάχθηκε στη συμφωνία ο συγκεκριμένος όρος.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση να υπάρξει πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, οι πολίτες παρουσιάζονται διχασμένοι, καθώς το 45% απαντά ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι απίθανο ενώ 43% το θεωρεί πιθανό.

Στη δημοσκόπηση της ALCO καταγράφεται, παράλληλα, η ιδιαίτερα έντονη ανησυχία των πολιτών αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομίας στη χώρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τον χειμώνα, 68% απαντά «δύσκολα», 13 λέει ότι «δεν θα μπορέσει» και μόλις 15% υποστηρίζει ότι θα ανταποκριθεί «εύκολα».

Επιπλέον, ένα 43% υποστηρίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στη ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι «σωστά, αλλά δεν επαρκούν», 34% τα θεωρούν «λανθασμένα» και μόλις το 12% τα κρίνει «σωστά και επαρκή».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμά της σε διψήφια διαφορά καθώς καταγράφει ποσοστό 35% με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 24.9%. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν άνοδο της τάξης του 1% από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Τρίτο παραμένει το ΚΙΝΑΛ με 6,4%, τέταρτο το ΚΚΕ με 5,3% και πέμπτη η Ελληνική Λύση με 4,4%. Στη βουλή φαίνεται να μπαίνει εκ νέου το ΜέΡΑ25 που καταγράφει ποσοστό της τάξης του 4,1%.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός καθώς 37% απαντά ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο, ενώ ένα 24% λέει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα.

Νεότερη Παλαιότερη