Σουτζουκάκια με καστανό βούτυρο και φασκόμηλο από τον Άκη Πετρετζίκη


Συστατικά.

Για τα σουτζουκάκια.

  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 250 γρ. κιμά χοιρινό
  • 1 σκ. σκόρδο, λιωμένη
  • 2 κ.γ. κοφτά κύμινο, σκόνη
  • 150 γρ. ψωμί, μπαγιάτικο μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και στυμμένο καλά
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ., για το αλεύρωμα

Για τη σάλτσα

  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 240 γρ. κρασί κόκκινο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100-150 ml νερό
  • φασκόμηλο, ψιλοκομμένο

Για το ρύζι

  • 250 γρ. ρύζι καρολίνα, βρασμένο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • φασκόμηλο, 6 φρέσκα φύλλα του, ψιλοκομμένα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 Για τα σουτζουκάκια

  • Σε ένα ξύλο κοπής, κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους.
  • Το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και το μουλιάζουμε σε κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και η κόρα. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τον κιμά μας.
  • Κόβουμε τον μαϊντανό και τα φυλλαράκια του, (ακόμα και τα κοτσάνια που είναι πολύ γευστικά) και τον ρίχνουμε στον κιμά.
  • Ρίχνουμε το κύμινο και προσθέτουμε το σκόρδο μας ψιλοκομμένο.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Στύβουμε το ψωμί μας πάρα πολύ καλά. Ρίχνουμε το ψωμί στο μπολ με τον κιμά. Ζυμώνουμε το μείγμα. Μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα 1-2 μέρες στο ψυγείο.
  • Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας. Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά με σπορέλαιο.
  • Αλευρώνουμε παράλληλα και τα σουτζουκάκια μας και τα προσθέτουμε στο τηγάνι ζυμώνοντας ελαφρά το καθένα προτού τα ρίξουμε.
  • Με ένα πηρούνι τα αναποδογυρίζουμε να πάρουν ωραίο χρώμα και τα ελέγχουμε.
  • Τοποθετούμε στην πιατέλα μας.

Για τη σάλτσα

  • Παίρνουμε μία κατσαρόλα (φλατ σοτέ), προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις κάψει το βούτυρο προσθέτουμε το φασκόμηλο ψιλοκομμένο.
  • Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και ρίχνουμε και το κρασί που μας έχει απομείνει (με τα κομματάκια ψωμιού).
  • Προσθέτουμε 1-2 πρέζες ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
  • Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε ίσα-ίσα. Ρίχνουμε και 1 στικ κανέλας.
  • Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.

Για το ρύζι

  • Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά.
  • Βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει καστανό χρώμα. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και στη συνέχεια το βρασμένο ρύζι στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο.
  • Σερβίρουμε το ρύζι σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μας από πάνω.
akispetretzikis.com
Νεότερη Παλαιότερη