Αιχμές μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής

Δεν έλειψαν οι εντάσεις από τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής, που ολοκληρώθηκε το απόγευμα, με την απόφαση του σώματος -με πολλούς όμως να καταγγέλλουν ότι αρκετοί ήταν εκτός αίθουσας, ενώ ψήφισαν μέχρι και οι …αστυνομικοί- να εγκρίνει την πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ, ελαφρώς παραλλαγμένη, ως προς τρία σημεία της. Αρχικά ότι το ποσό του αντιτίμου για την συμμετοχή στις εκλογές ορίστηκε στα 3 ευρώ έκαστος, δεύτερον ότι έφυγε από την αρχική πρόταση η ύπαρξη Αναπληρωτή Γραμματέα από τη Συντονιστική και τρίτον ότι ορίστηκε πως για την επισημοποίηση μίας υποψηφιότητας, απαιτούνται οι υπογραφές είτε του 1/5 των μελών της ΚΠΕ, είτε 5000 μελών ή ανθρώπων που θα γίνουν μέλη του κόμματος ως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι 5000 υπογραφές ήταν και το σημείο τριβής για τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης, με πολλές προτάσεις να πέφτουν στο τραπέζι προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση. Μεταξύ αυτών, να υπάρξει πολιτική απόφαση αφού, σύμφωνα με όσα απέδειξε επικαλούμενος το Καταστατικό ο Χάρης Καστανίδης, στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν ενεργά μέλη, αφού επί μία διετία και πλέον δεν έχει ενημερωθεί το μητρώο μελών, είτε να θεωρούνται αυτόματα μέλη όσοι έχουν υπογράψει υπέρ μίας υποψηφιότητας, είτε και να συμπληρώνουν μία αίτηση για το μητρώο μαζί με την υπογραφή τους κ.ο.κ.

Ένταση προκλήθηκε και όταν ο Βασίλης Κεγκέρογλου καταφέρθηκε κατά των ευρωβουλευτών του κόμματος, καταγγέλλοντας ότι χρωστούν τις συνδρομές 80 μηνών, ήτοι περί τα 56.000 ευρώ έκαστος, με τους δύο ευρωβουλευτές πάντως να απαντούν δεόντως στις κατηγορίες, εξηγώντας ότι στην περίπτωσή τους αυτό συνιστά παράνομη χρηματοδότηση κόμματος -κάτι που επιβεβαίωσε και ο Γενικός Διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης- και πως οι δύο τους καλύπτουν με άλλους τρόπους που έχουν συμφωνηθεί τις οφειλές τους προς το κόμμα.

Στο μεταξύ, με αιχμές ο ένας εναντίον του άλλου, τοποθετήθηκαν νωρίτερα από το βήμα της ΚΠΕ οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί, με την αντιπαράθεση όμως μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Ανδρέα Λοβέρδου να ξεπερνά κατά πολλούς, τα όρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αποστροφή του λόγου της η νυν πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι «όποιος θέλει να μου μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ, θα με βρει στην Χαριλάου Τρικούπη, που είναι το δεύτερό μου σπίτι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Όσα φωνήεντα και σύμφωνα θέλει», απαντώντας εμμέσως στον Ανδρέα Λοβέρδο που μιλά για ‘ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ’, με τρόπο όμως ιδιαίτερα οξύ και αφού νωρίτερα είχε θυμίσει με νόημα ότι η ίδια δεν έφυγε ποτέ από την Χαριλάου Τρικούπη, ούτε καν στην πολιτική διάσπαση, όπως είχε κάνει τότε ο πρώην υπουργός, μιλώντας για ‘κλείσιμο’ του ιστορικού κύκλου του ΠΑΣΟΚ.

Αντιστοίχως, ότι το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής απέτυχε, υποστήριξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε μάλιστα υπερήφανος για όλες τις κυβερνητικές θητείες του κόμματος, διαχωρίζοντας τη θέση του από όσους «ζητούν συγγνώμη για τους προηγούμενους, ή και για τη συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις, από εκείνους που επιχειρούν να αποποιηθούν περιόδους της διαδρομής μας, απολογούμενοι ενοχικά, διαγράφοντας, όμως, έτσι και όλα όσα προσφέραμε, αν και συμμετείχαν είτε ως υπουργοί, είτε σε κορυφαίες κομματικές θέσεις εκείνες τις περιόδους», όπως είπε, ‘φωτογραφίζοντας’ την Φώφη Γεννηματά.

Να πέσουν οι τόνοι και να μιλήσουν όλοι πολιτικά, ζήτησε από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Ας αγωνιστούμε οι εκλογές μας να γίνουν ένα πολιτικό γεγονός, μια συζήτηση ιδεών που θα γοητεύσει όχι μόνο τα μέλη και τους φίλους, αλλά θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα της επιτυχίας. Και ο ίδιος, πάντως, παρατήρησε με νόημα στην ομιλία του ότι η ενότητα αποτελεί τον πρώτο και θεμελιώδη όρο για την προοπτική της παράταξης, αλλά δεν φτάνει να την επικαλούμαστε. «Η ενότητα, στο τέλος μιας τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, εξαρτάται απολύτως από τον τρόπο που πορευόμαστε σε αυτή. Και δεν είναι μόνο οι σαφείς και καθαροί κανόνες του παιχνιδιού. Είναι και οι συμπεριφορές», είπε, μιλώντας για στοιχειώδη αλληλοσεβασμό, έντιμη αντιπαράθεση, σύγκρουση που κρατιέται στο πεδίο των ιδεών, των θέσεων και των προτάσεων, για να μην υπονομευτεί η προοπτική της παράταξης.

Για ‘εκνευρισμό’ ή και ‘διχασμό’, που δεν είναι καλός σύμβουλος, μίλησε από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης, διερωτηθείς, με αφορμή την ατάκα της Φώφης Γεννηματά περί φωνηέντων, αν είναι διάλογος αυτός. Ο πρώην υπουργός τόνισε την ανάγκη αυτόνομης πορείας για το κόμμα, πλην όμως και ξεκάθαρου ιδεολογικού στίγματος, παρατήρηση που έγινε αντιληπτή ως αιχμή προς τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο κ.Καστανίδης συμφώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα περί δημοκρατικότητας της διαδικασίας και ζήτησε την «εφαρμογή του καταστατικού», αφήνοντας αιχμές για όσα έγιναν με το μητρώο μελών τις προηγούμενες ημέρες και από την πρώτη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ οπότε διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε ενημερωμένο μητρώο μελών του κόμματος. «Αν έχουμε 138.000 μέλη, θα πρέπει να σταματήσει η συνεδρίαση για να πάμε στο Σύνταγμα και να πούμε ότι έχουμε περισσότερα μέλη από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ειρωνικά, ζητώντας πάντως πάνω από όλα σεβασμό στην ενότητα του κινήματος.

 matrix24.gr


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη