«Μηχανή θανάτου» ο νέος αρχηγός της Μοσάντ


Το προφίλ του νέου αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ

«Κρατήστε το στόμα σας κλειστό, μέχρι να σας πω εγώ να το ανοίξετε». Με αυτή τη λιτή ντιρεκτίβα, ο νέος αρχηγός της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπάρνεα, έδωσε το στίγμα της νέας εποχής για τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, που ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου με εκείνον στο τιμόνι.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία ο Μπάρνεα, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τα media «δολοφονική μηχανή», έχει αρνηθεί κάθε αίτημα για συνέντευξη, ενώ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, δεν είχε δημόσιο προφίλ πριν οριστεί επικεφαλής της Μοσάντ και το όνομά του αποκαλύφθηκε μετά τον διορισμό του. Ο ίδιος, άλλωστε, προτιμά να μένει στη σκιά. Στις λιγοστές φωτογραφίες του που έχουν κυκλοφορήσει στα εγχώρια ΜΜΕ, ο 56χρονος αδύνατος, γκριζομάλλης Ισραηλινός «Μποντ» φαίνεται μάλιστα ότι διαθέτει αδιάφορα χαρακτηριστικά προσώπου ή -όπως είχε πει κάποτε ο πρώην αρχηγός της CIA Γουίλιαμ Κόλμπι– «ένα πρόσωπο που θα ξεχνούσε ένας σερβιτόρος», γεγονός που από μόνο του τον καθιστά ιδανικό κατάσκοπο.

Eστω κι έτσι, όμως, ο Μπάρνεα έχει καταφέρει ήδη να δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από το όνομά του. Ηταν άλλωστε επικεφαλής της επιχείρησης δολοφονίας του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ενώ οδηγούσε το αμάξι του σε μια μικρή πόλη ανατολικά της Τεχεράνης. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες για τη δολοφονία του, που έφεραν στο φως οι «New York Times», για την επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκαν κάμερες και όπλα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία συνδέονταν μέσω δορυφόρου με ελεύθερο σκοπευτή που πάτησε τη σκανδάλη από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η αγάπη του Μπάρνεα για την τεχνολογία και τα gadgets είναι παραπάνω από εμφανής, όπως και η διάθεσή του να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της Μοσάντ με τη χρήση τους.

 newsbreak.gr

Νεότερη Παλαιότερη