Πλεύρης, Γκάγκα στον Ιερώνυμο ενώ οι ανεμβολίαστοι ιερείς είναι στο 70%!

Τραγική –και ως έναν βαθμό ενδεικτική του προβλήματος στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο– είναι η εμβολιαστική κάλυψη στον κλήρο. Ακόμα χειρότερα είναι τα ποσοστά στους μοναχές και στις μοναχές

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτριά του, Μίνα Γκάγκα, επισκέφτηκαν το πρωί της Παρασκευής τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Ισως να είχαν μάθει τι είχε πει λίγο νωρίτερα, στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης, όπως και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, περιέγραψαν από την τηλεόραση μια ζοφερή εικόνα για τη Θεσσαλονίκη, η οποία ήδη μπήκε σε καθεστώς μίνι lockdown –απαγόρευση μουσικής στην εστίαση και κυκλοφορίας μετά τη 01:00– λόγω επιδημιολογικής έξαρσης και ραγδαίας επιβάρυνσης των νοσοκομείων.

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι η εφημερία της Πέμπτης στο νοσοκομείο του έκλεισε όχι μόνο με εισαγωγές ασθενών με Covid-19 από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από νοσοκομεία των γύρω περιφερειών «τα οποία γεμίζουν σιγά-σιγά».

«Είμαστε σχεδόν στο 100% της διαθεσιμότητας», τόνισε ανήσυχος ο κ. Καπραβέλος και έθεσε εκ νέου το πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής: τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν την ανησυχία για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα στα νοσοκομεία.

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι ενώ οι περιοχές αυτές έχουν θύματα ή περιστατικά σοβαρής νόσησης σε κάθε γειτονιά, οι άνθρωποι δεν πείθονται να εμβολιαστούν, καθοδηγούμενοι είτε από ένα προσωπικό τρόπο ζωής, είτε από ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς που τους παρασέρνουν.

Και σε αυτό το σημείο, ο καθηγητής πνευμονολογίας προχώρησε σε μια ιδιαίτερα ενδεικτική για την κατάσταση και ανησυχητική συνολικά, εκτίμηση: το 60%, 70%, «ίσως και παραπάνω» των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους δε μοναχούς και τις μοναχές στα μοναστήρια, το ποσοστό των ανεμβολίαστων υπολογίζεται στο 80% με 90%!

«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός -μόλις 54 ετών από κορονοϊο, εδώ στη μονάδα της Κρήτης», είπε ο κ. Τζανάκης, ο οποίος ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την επιρροή που ασκεί ο κλήρος –όχι η επίσημη Εκκλησία– σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, εξηγείται η κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα και ιδίως οι εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η δράση μοναχών, «πνευματικών» και άλλων εκκλησιαστικών κύκλων είναι ιδιαίτερα έντονη.

protagon.gr


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη