Κορωνοϊός - Σπουδαίες ανακοινώσεις: «Θαυματουργό» χάπι μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου

Αν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο σκεύασμα που θα κυκλοφορήσει για τη θεραπεία του κορωνοϊού.

Χαμόγελα φέρνει στους ειδικούς μα και σε ολόκληρο τον πλανήτη η ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας Merck: Πειραματικό της χάπι με την ονομασία «Molnupiravir» μειώνει κατά 50% τις νοσηλείες και τους θανάτους από τον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με το Associated Press, το φάρμακο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ανθρώπους που το έλαβαν πέντε ημέρες από τη στιγμή που εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού.

Οι εθελοντές  στους οποίους χορηγήθηκε αυτό το νέο χάπι είχαν περίπου το μισό ποσοστό νοσηλείας και θανάτου σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν ένα placebo σκεύασμα.

Το «Molnupiravir» χορηγείται δύο φορές την ημέρα και η εταιρεία που το ανέπτυξε αναμένεται να καταθέσει άμεσα αίτημα για την έγκρισή του στις υγειονομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Μία ιστορική ανακάλυψη;

Αν εγκριθεί θα είναι το πρώτο σκεύασμα που θα κυκλοφορήσει ως θεραπεία για τον κορωνοϊό. Όσο για την εταιρεία Merck, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics, επισημαίνει πως οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη, παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 775 ενηλίκων με ήπια έως μέτρια συμπτώματα του κορωνοϊού.

Τα εν λόγω άτομα ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, καθώς ορισμένα ήταν παχύσαρκα αλλά έπασχαν από διαβήτη και καρδιακά νοσήματα. Η μελέτη έδειξε πως μέσα σε 29 μέρες πέθανε το 7,3% των ασθενών που πήρε το φάρμακο, έναντι 14,1% όσων είχαν πάρει εικονικό φάρμακο (placebo).

Η εταιρεία θα ζητήσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του φαρμάκου και σε άλλες χώρες. Αν το πάρει, το φάρμακο θα αρχίσει να συνταγογραφείται ευρέως σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό. Το φάρμακο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι διαφόρων παραλλαγών του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων κατά της κυρίαρχης σήμερα Delta.

O Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών της Merck, Νικ Καρτσώνης, δήλωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για το πρώτο χορηγούμενο από το στόμα αντι-ιικό φάρμακο για μη νοσηλευόμενους ασθενείς που δείχνει να προσφέρει όφελος. Είναι σαφώς ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της μάχης μας κατά της Covid-19».

Η Merck, που προτίθεται να παράγει εκατομμύρια τεμάχια του νέου φαρμάκου σε συνεργασία με τη μικρή εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics, βρίσκεται σε «κούρσα» ανταγωνισμού με την Pfizer για την ανάπτυξη του πρώτου ευρέως χρησιμοποιούμενου αντι-ιικού χαπιού που θα αποτρέπει την εμφάνιση του κορωνοϊού. 

newpost.gr


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη