Αλαλούμ με την επίσκεψη στα οδοντιατρεία – Χωρίς rapid test οι εμβολιασμένοι. Τι εισηγείται η επιτροπή


Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με την επίσκεψη στα οδοντιατρεία με rapid test και για εμβολιασμένους.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναγκάζει πολίτες που έχουν εμβολιαστεί σε rapid test για να πάνε στον οδοντίατρο προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από τους ασθενείς.

Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο και θέλουν να πάνε στον οδοντίατρο, να μην υποχρεούνται σε rapid test!

Και ενώ το απόγευμα της Τρίτης (21.09.2021) το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινίσεις, πριν καν συμπληρωθούν 24 ώρες, έρχεται ακόμη μια ανατροπή.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που προκλήθηκαν ήταν το γεγονός πως το θέμα απασχόλησε την Ολομέλεια των επιδημιολόγων, που συνεδρίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (22.09.2021).

Ήταν μάλιστα το βασικό θέμα της συνεδρίασης:

Η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων επί της διαφωνίας για την προσκόμιση αρνητικών rapid test από εμβολιασμένους πολίτες για επίσκεψη σε οδοντιατρείο!

 Η Επιτροπή, λοιπόν, γνωμοδότησε και συστήνει να μην απαιτείται από τους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κανενός είδους διαγνωστικό τεστ για επίσκεψη ή επεμβατική πράξη στα οδοντιατρεία!

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι οδοντίατροι παρουσίασαν στοιχεία ότι έχουν λύσει το θέμα με το αερόλυμα (τη μετάδοση του ιού από τα σταγονίδια που εκλύονται από τις οδοντιατρικές εργασίες) και μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα τροποποιήσει την ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε διευκρινίσεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για covid-19. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση/πράξη, ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση/πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση/πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Συνεχίζονται τα self test για τους εφήβους 
Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των επιστημόνων συζητήθηκε και το θέμα των self test που θα κάνουν τα παιδιά 15 έως 17 ετών που αγωνίζονται σε ομάδες μπάσκετ. Αποφασίστηκε να παραταθεί το μέτρο για 1,5 μήνα ακόμα. 

Στο διάστημα αυτό, λοιπόν, τα παιδιά αυτή της ηλικίας θα μπορούν να συμμετέχουν στις αγωνιστικές δραστηριότητες κάνοντας self test. 

Ωστόσο, σημειώθηκε ότι δεδομένου πως ανήκουν σε ηλικιακή ομάδα για την οποία έχει ανοίξει ο εμβολιασμός, ύστερα από τον 1,5 μήνα που θα… τελειώθησει η παράταση που δόθηκε σήμερα, ίσως να ζητηθεί από τους νεαρούς αθλητές να προσκομίζουν rapid test, όπως απαιτείται για ανεμβολιάστους πολίτες. 

newsit


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη