Σήφης Βαλυράκης: Στο αρχείο η υπόθεση θανάτου του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ


Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, η υπόθεση του θανάτου του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ μπαίνει στο αρχείο. Η Εισαγγελία Χαλκίδας ερεύνησε τις καταγγελίες δύο μαρτύρων πως πριν από τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη υπήρξε έντονος καβγάς με δύο αλιείς σε θαλάσσια περιοχή στην Ερέτριας και πως ένας εξ αυτών στη συνέχεια τον χτύπησε, γεγονός που επέφερε τον θάνατό του.

Σύμφωνα με εισαγγελική διάταξη, για 12 διαφορετικούς λόγους ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη δεν οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και δεν αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια. Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της Εισαγγελίας Χαλκίδας, οι δύο μάρτυρες περιγράφουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο την υποτιθέμενη συμπλοκή. Ο ένας, μάλιστα, δεν φαίνεται να προσκομίζει στοιχεία ότι ήταν «παρών» στην Ερέτρια. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία ότι οι δύο αλιείς που υποτίθεται ότι επέφεραν δολοφονικά χτυπήματα στον Σήφη Βαλυράκη, εκείνη την ώρα ήταν στο σπίτι τους. Παρουσιάζουν άλλοθι, αλλά και φωτογραφίες από drone, όπου φαίνεται πού ήταν το σκάφος τους.

Η δικογραφία που είχε σχηματιστεί εδώ και επτά μήνες, μετά τον θάνατο του 78χρονου πολιτικού στις 24 Ιανουαρίου, ήταν περίπου από τα μέσα Αυγούστου στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος είχε μετατεθεί και θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη Χαλκίδα έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Espresso». Ο αυτόπτης μάρτυρας Ε.Α. έχει καταθέσει από τον περασμένο Απρίλιο στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, κατονομάζοντας τους δύο ψαράδες που είχαν λογομαχία με τον Σήφη Βαλυράκη και που στη συνέχεια ο ένας από αυτούς φέρεται ότι τον χτύπησε με ένα κοντάρι. Όμως, ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός τούς κάλεσε ως ύποπτους για ανωμοτί κατάθεση μόλις στις 2 Αυγούστου, με καθυστέρηση τριών μηνών και ενώ η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη είχε υποβάλει αναφορά στον Άρειο Πάγο, καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις στη διερεύνηση της υπόθεσης και ζητώντας να γίνει περαιτέρω έρευνα στην Αθήνα και όχι στη Χαλκίδα.

Μάλιστα, τον Αύγουστο η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη θεωρούσε μονόδρομο την άσκηση διώξεων σε βάρος των ψαράδων. Ο δικηγόρος της οικογένειας, Γιάννης Παγορόπουλος, δήλωνε τότε στην «Espresso»: «Η υπόθεση βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας του υλικού από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος, ενδεχομένως, να περιμένει και άλλα πράγματα που εμείς δεν γνωρίζουμε σε σχέση με την υπόθεση και ο οποίος, εφόσον σχηματίσει γνώμη, θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης ή θα βάλει την υπόθεση στο αρχείο, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Όπως έχω πει πολλάκις, η συγκεκριμένη δικογραφία πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου για να ασκηθεί ποινική δίωξη και να συνεχίσει η τακτική ανάκριση την ολοκλήρωση της έρευνας».

 reader.gr


Νεότερη Παλαιότερη