Σεισμός: Έντονη δραστηριότητα σε Αθήνα και Θήβα – Ισχυρές δονήσεις σε Βόλο και Άνδρο


 Ανησυχία στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας από τις συνεχόμενες δονήσεις της Κυριακής. «Τρόμαξαν» οι κάτοικοι της Αττικής από τον μεσημεριανό σεισμό που είχε επίκεντρο στην Κάτω Κηφισιά. Για ένα ακόμα 24ωρο στον «χορό των Ρίχτερ» η Θήβα. Δυνατές δονήσεις σε Άνδρο και Βόλο.

Στις 13:08 της Κυριακής (12.09) η Αθήνα… κουνήθηκε για τα καλά, καθώς σημειώθηκε σεισμός 3,6 Ρίχτερ με επίκεντρο στην Κάτω Κηφισιά.

Το εστιακό βάθος ήταν 14,5 χλμ και η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλο το λεκανοπέδιο, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Για τη δόνηση μίλησε στο Newsbomb.gr o Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ακόμα δεν έχουν σημειωθεί άλλες δονήσεις και το επίκεντρο δεν ήταν στο ρήγμα της Αθήνας. «Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Επειδή ήταν στον κόμβο της Κάτω Κηφισιάς ήταν ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Θα δούμε στη συνέχεια περισσότερα δεδομένα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Συνεχίστηκε η δραστηριότητα στην Αθήνα

Στις 14:10 σημειώθηκε ακόμα μια δόνηση σχεδόν στο ίδιο σημείο, αλλά αυτή τη φορά πολύ μικρότερης έντασης καθώς ο σεισμός ήταν 1,9 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 17 χλμ και δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Στις 16:21 σημειώθηκε ακόμα ένας σεισμός με το ίδιο, σχεδόν, επίκεντρο μεγέθους 1,1 της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 14,4χλμ.

Στον… χορό των Ρίχτερ η Θήβα για ένα ακόμα 24ωρο

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη Θήβα. Η ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα δοκιμάζεται από συνεχόμενα χτυπήματα του «Εγκέλαδου» και αυτό συνεχίστηκε και την Κυριακή.

Στις 14:35 το μεσημέρι σημειώθηκε δόνηση 1,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10,7 χλμ..

Στις 14:55 σημειώθηκε μια ακόμα δόνηση 1,7 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 9,2 χλμ..

Στις 15:22 νέος σεισμός 1,4 Ρίχτερ με επίκεντρο πολύ κοντά στους προηγούμενους και με εστιακό βάθος 10 χλμ..

Στις 16:05 ένας ακόμα σεισμός, αυτή τη φορά 2 Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 6,9 χλμ. έγινε πιο αισθητός.

Στις 17:55 σεισμός 2,5 Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 5 χλμ. σημειώθηκε επίσης στην ίδια περιοχή.

Στις 19:13 καταγράφηκε δόνηση 2,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ, μόλις 2 χλμ. βόρεια της Θήβας.

«Ταρακουνήθηκαν» Άνδρος και Βόλος

Εκτός της Αττικής και της Βοιωτίας, ισχυρές δονήσεις καταγράφηκαν και σε άλλες περιοχές. Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στις 17:15 στην Άνδρο, όπου σημειώθηκε σεισμός 3,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ με επίκεντρο 14 χλμ βορειοδυτικά της χώρας.

Ιδιαίτερα αισθητός ήταν ο σεισμός που έγινε και στον Βόλο λίγα λεπτά αργότερα. Συγκεκριμένα στις 17:55 σημειώθηκε δόνηση 3,6 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 10 χλμ και επίκεντρο 10 χλμ νοτιανατολικά της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.


Νεότερη Παλαιότερη