ΔΕΘ 2021: Έτοιμος να ανοίξει τα χαρτιά του είναι ο Τσίπρας

Την ολοκληρωμένη πρόταση του για ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα το βράδυ κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο «Κοινωνικό Συμβόλαιο», προκειμένου να «επουλώσει» η χώρα της «πληγές» που θα της αφήσει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με βασικά όπλα τη ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στη πανδημία, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, προτάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας, αλλά και με προτάσεις για ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, έφτασε χθες στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, επιχειρώντας να τους πείσει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα για να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση, είναι ένα εναλλακτικό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και ισχυρούς δημόσιους πυλώνες στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Το πρώτο στοιχείο πάνω στο οποίο θα επενδύσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επαναφορά της πρότασης για ρύθμιση του χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στη πανδημία, με διαγραφή τμήματος τους όπου καταστεί αναγκαίο, στηριγμένη στο παράδειγμα της αντίστοιχης ρύθμισης που έγινε προς τα ασφαλιστικά ταμεία την εποχή που ήταν πρωθυπουργός.

Το δεύτερο είναι η επαναφορά της πρότασης του για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με στόχο την στήριξη των μισθωτών, καθώς μια τέτοια κίνηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω το σύνολο των μισθών. Με αυτό τον τρόπο θα πάρουν μεγάλη ανάσα οι εργαζόμενοι, αλλά και οι επιχείρησης μπροστά στο κύμα ακρίβειας που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Ένα ακόμα στοιχείο στο οποίο αναμένεται να αναφερθεί, είναι ορισμένες βαθιές που χρειάζονται να γίνουν στο κράτος, προκειμένου να αποκομματικοποιηθεί – όπως είχε πει πρόσφατα στη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Προφανώς και θα επιτεθεί προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για το σύνολο της πολιτικής που ακολουθεί, των συνολικών πεπραγμένων του όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, έχοντας ως βασική αιχμή την ανάδειξη των ταξικών χαρακτηριστικών της κυβερνητικής πολιτικής. Συνολικά, θέλει να αναδείξει ότι ο πρωθυπουργός δουλεύει για τους «φίλους» και τους «χορηγούς» του και όχι για τους μικρομεσαίους, δίνοντας «πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλά».

Τέλος, ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να απαντήσει με σαφήνεια στο δίλλημα «Μητσοτάκης ή Τσιπρας/Βαρουφάκης» που έθεσε τη περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας με τη σειρά του πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας και την επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, το «να φύγει η δεξιά» και να έρθει στην εξουσία μία κυβέρνηση με σαφή προοδευτική κατεύθυνση.

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη