ΔΕΘ 2021: Πώς θα «εξαφανιστούν» οι αυξήσεις από λογαριασμούς ΔΕΗ και ρεύματος γενικά – Κάλυψη 80%

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η χώρα συγκροτεί ενεργειακό ταμείο για να «απορροφήσει» τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μια σειρά από μέτρα που θα αναχαιτίσουν το κύμα ανατιμήσεων που έρχεται εξήγγειλε, ανάμεσα στα υπόλοιπα, ο πρωθυπουργός από το βήμα της 85ης ΔΕΘ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπάρξει κάλυψη ως και 80% των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για κάθε νοικοκυριό.

Αυτό θα συμβεί, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της δημιουργίας ενός ταμείου ενεργειακής μετάβασης όπου θα διατεθούν 150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό υπολογίζεται πως είναι το κόστος για το τέταρτο τρίμηνο του 2021, επιδοτώντας επί της ουσίας τις πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 ευρώ / Mwh.

«Ειδικά στο θέμα της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος: Η Ελλάδα συγκροτεί ταμείο ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το μέτρο που ανακοινώθηκε, προβλέπει συγκεκριμένα: Για το 4ο τρίμηνο του 2021 (μήνες Οκτώβριο έως Δεκέμβριο) επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση για ένα τυπικό νοικοκυριό κυμαίνεται στις 300-400 Kwh μηνιαίως. Η ανωτέρω επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος για το τρίμηνο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και θα επιδοτηθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.

Παραδείγματα κάλυψης αυξήσεων σε τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Νεότερη Παλαιότερη