Εμβολιασμοί: 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση -Έκκληση σε εφήβους και εγκύους

Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού μιλούν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου 2021, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλάσιαστηκαν στο διάστημα Μαρτίου 2020 - Αυγούστου 2021 λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.

Ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται πρωτίστως για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία τους.

Παράλληλα, σημαντική είναι η θωράκιση των παιδιών για την επιστροφή τους στα σχολεία αλλά και στις λοιπές εξωσχολικές δραστηριότητες.

Εξάλλου, ο εμβολιασμός μειώνει τη διασπορά του ιού αλλά και την πιθανότητα να εμφανιστούν άλλες μεταλλάξεις.

Για τους εμβολιασμούς εγκύων
Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου πρέπει να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμούς των εγκύων, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες (μελέτη CDC στις 11/09).

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, καθ' όλη τη διάρκεια της της κύησης ο εμβολιασμός δεν έχει κανέναν κίνδυνο και πρέπει να γίνεται.

Για την τρίτη (ενισχυτική) δόση εμβολίων

«Στόχος είναι να δοθεί σε άτομα, των οποίων τα επίπεδα αντισωμάτων έχουν μειωθεί και ενδεχομένως χρειάζονται μία βελτίωση». 

Η κυρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στην χορήγηση της τρίτης δόσης ανέφερε, ότι θα ακολουθήσει ο εμβολιασμών ατόμων που διαμένουν σε γηροκομεία και άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. «Η πρόταση αυτή είναι στην τελική φάση επεξεργασίας της ενώ αξιολογούνται τα δεδομένα για τη συνέχεια κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν με την τρίτη δόση. Η επάρκεια των εμβολίων και η ετοιμότητα του επιχειρησιακού συστήματος θα βοηθήσει στην εφαρμογή του προγράμματος», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου

Στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους έδωσε τα στοιχεία, κατά τα οποία, ξεπεράσαμε σήμερα τα 11.525.000 εμβόλια, με το 58% του γενικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ ποσοστό 55% επί του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

 Σε σχέση με την τρίτη δόση, το πρόγραμμα ξεκινά 285.000 πολίτες και η πλατφόρμα ανοίγει την επόμενη Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου.


Νεότερη Παλαιότερη