Κυβέρνηση: Κατώτερος των περιστάσεων ο Αποστολάκης - Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό - Τι θα γίνει με το νέο υπουργείο

Την μη αποδοχή από τον Ευάγγελο Αποστολάκη της θέσης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας σχολιάζει με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι εκφράζει τον διχασμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οπίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας.»

Το χρονικό

Ήταν λίγο μετά τις 10.30 το πρωί όταν διέρρευσε το όνομα του Ευάγγελου Αποστολάκη, ως προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Νίκο Χαρδαλιά. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώθηκαν με την επίσημη ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον Γιάννη Οικονόμου. Ο κ. Αποστολάκης αναλαμβάνει και επίσημα το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Κυβερνητικές πηγές μετά τις ανακοινώσεις χαρακτήριζαν τον κ. Αποστολάκη «μια υπερκομματική προσωπικότητα, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019. Ο κ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΝ από το 2013 έως το 2015 και. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2015 έως το 2019, και υπουργός εθνικής άμυνας. Έχει την ικανότητα, τις γνώσεις, την εμπειρία, τις παραστάσεις και φυσικά το κύρος να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου υπουργείου με βάση πολύχρονη εμπείρια του στις ένοπλες δυνάμεις τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διοίκησης».

Ωστόσο το όνομα του κ. Αποστολάκη στο κυβερνητικό επιτελείο δεν ήχησε καλά στα αυτιά της Κουμουνδούρου. Η υπουργοποίησή του από την κυβερνήση της ΝΔ προκάλεσε έντονη δυσφορία στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς παρά τα όσα ακούστηκαν εκείνες τις ώρες, δεν είχε δοθεί το «πράσινο φως» από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ακολούθησε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε τα περί συναινετικής μεταγραφής τονίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στον κ. Αποστολάκη ότι «μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία.»

Η ανακοίνωση αυτή, ήταν και αυτή που οδήγησε τον κ. Αποστολάκη στην μη αποδοχή της πρότασης του Πρωθυπουργού να αναλάβει το υπουργείο. Όπως εξήγησε στο iEidiseis.gr και στον Βασίλη Σκουρή:

 «Αυτό έγινε με την προϋποθέση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».


Νεότερη Παλαιότερη