Κερατέα: Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά - Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις η Πυροσβεστική


Όλο το βράδυ η Κερατέα βρέθηκε αντιμέτωπη με αναζωπυρώσεις, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν πραγματική μάχη, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Πυροσβέστες και εθελοντές είχαν κάνει ζώνες πυρασφάλειας προκειμένου να οριοθετήσουν τη φωτιά, παρόλα αυτά κάποια σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ πως «τα πράγματα είναι καλύτερα. Η φωτιά έχει κρατηθεί παρά τις αναζωπυρώσεις και δεν επεκτάθηκε στον εθνικό δρυμό».

Για τις επίσημες καταγγελίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτόπτες μάρτυρες που είπαν πως είδαν εμπρηστές να βάζουν φωτιά, ο κ. Πατούλης είπε: «Στα Βίλια που βρέθηκα κάτοικοι μας είπαν ότι είδαν τη φωτιά να ξεκινά σε σημείο που δεν δικαιολογείται να υπάρξει έναρξη φωτιάς, σε μια άδεια κατασκήνωση. Όλα θα διερευνηθούν». «Τώρα η φωτιά πηγαίνει προς τη περιοχή Κορόνα, θα δούμε πως θα κυλήσουν τα πράγματα» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς σημείωσε πως στην Κερατέα είναι πολύ καλή η εικόνα από το πύρινο μέτωπο. «Είμαστε εδώ συνέχεια υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Εμείς ευτυχώς σήμερα εναέρια μέσα δεν χρειαζόμαστε και έχουμε στραμμένα τα βλέμματα στα Βίλια» τόνισε.

«Από το πρωί χθες μέχρι το βράδυ, με τη βοήθεια των εναέριων μέσων οι πυροσβέστες έδωσαν μεγάλη μάχη. Εμείς έχουμε και 15 οχήματα δικά μας μικρά οχήματα που βοήθησαν μαζί με εθελοντές, ενώ είχαμε και βοήθεια από άλλους δήμους αλλά κυρίως της Περιφέρειας, του κ. Πατούλη που έστειλε αμέτρητες υδροφόρες μεγάλες. Και το κυριότερο ένα μηχάνημα σκαφτικό μεγάλο D9, το οποίο αν δεν έκανε αντιπυρική ζώνη, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή περίπου στις 8 το βράδυ της Δευτέρας, η φωτιά θα ξέφευγε προς τον Δρυό και τη παραλία», είπε.

Εξέφρασε παράπονο ότι έχουν γίνει άπειρα αιτήματα για λόγους πυρασφάλειας στο Υπουργείο Πολιτισμού «να μας δώσει έγκριση να μπει άσφαλτος για τα πυροσβεστικά οχήματα, και αρνείται επανειλημμένως. Είναι τρομερό. Από τη μία να θέλουμε να θωρακίσουμε και από την άλλη να έχουμε τις υπηρεσίες του κράτους να μας εμποδίζουν» ανέφερε.

Ο κ. Λουκάς, είπε πως σε 18 περιοχές Δήμων της Αττικής, από τη Πολιτική Προστασία του κ. Χαρδαλιά, «καθαρίσαμε Σούνιο και Διόνυσο Κερατέας, χίλια στρέμματα στη μία περιοχή και 800 στην άλλη. Καθαρίστηκαν όλα τα πούσια τα ξερά, αραιώθηκαν πεύκα έγινε προσβάσιμη για τα πεζοπόρα τμήματα. Αυτό πρέπει να γίνει σε κάθε δήμο σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές. Η πρόληψη δεν είναι δύσκολη».

Σχετικά με τη καταγγελία του εργαζόμενου στη καθαριότητα για εμπρησμό, είπε ότι «δεν έχουμε καταγράψει αριθμό πινακίδας του αυτοκινήτου αλλά υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στον δράστη. Το θέμα έχει πάει στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής».

 newpost.gr


Νεότερη Παλαιότερη