Σιβηρία: Κάηκε έκταση ίση με την Ελλάδα – Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ


Τεράστιες εκτάσεις της Σιβηρίας έχουν τυλιχθεί στις φλόγες με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για την τρίτη χειρότερη σεζόν πυρκαγιάς εδώ και έναν αιώνα και τις επιπτώσεις να απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη.

Γιγαντιαίες δασικές πυρκαγιές έχουν καταστρέψει μέχρι τώρα 134 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, μία έκταση περίπου το μέγεθος της Ελλάδας, όπως γράφει στην ιστοσελίδα της η ρωσική Greenpeace, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία.

Οι πυρκαγιές που καίνε τη Σιβηρία έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.

Οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Γιακούτσκ, στη δημοκρατία της Γιακουτίας στη βορειοανατολική Ρωσία, όπου χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη.

Πρωτοφανείς συνθήκες

Φέτος το καλοκαίρι ήταν το πιο ξηρό των τελευταίων 150 ετών, αναφέρουν οι τοπικές αρχές της Γιακουτίας, όπου έχουν καεί εκατομμύρια στρέμματα δάσους. «Οι τρέχουσες πυρκαγιές σπάνε όλα τα ρεκόρ», υπογραμμίζει ο Αλεξάντρ Ισάγεφ, ειδικός της Ρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών στη Γιακουτία.

Eθελοντές στη ΓιακουτίαΑ.Ρ

Σε όλη τη Σιβηρία οι αρχές χρειάστηκε να ζητήσουν τη συνδρομή του στρατού και να προκαλέσουν τεχνητά βροχή. Στη Γιακουτία, μια περιοχή πέντε φορές το μέγεθος της Γαλλίας όπου ζουν λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι, εξαντλημένοι πυροσβέστες και οι εθελοντές έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

«Κλιματική βόμβα»

Από τη Σιβηρία ως τα Ουράλια η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με «πρωτόγνωρες πυρκαγιές», σύμφωνα με τον Γκριγκόρι Κούκσιν της Greepeace Ρωσίας, ο οποίος θεωρεί ότι το φαινόμενο οφείλεται «ξεκάθαρα στην κλιματική αλλαγή».

Από τις πυρκαγιές αυτές εκλύονται στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, ενώ καταστρέφονται τα δέντρα που θα μπορούσαν να το απορροφήσουν, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την κλιματική αλλαγή.

Μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο λιώσιμο των αιώνιων πάγων, μέσα στους οποίους είναι παγιδευμένες τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, μια βραδυφλεγής βόμβα.

Αν αυτά τα αέρια εκλυθούν στην ατμόσφαιρα, «θα είναι επικίνδυνο για όλο τον κόσμο, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Οι πυρκαγιές έχουν ήδη προκαλέσει ρεκόρ εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στη Γιακουτία, ενώ οι επόμενες εβδομάδες προβλέπονται κρίσιμες, σύμφωνα με τη μονάδα παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κοπέρνικος.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη