Αφγανιστάν: Πάνω από 103 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις. Φόβοι για νέα χτυπήματα


Τρόμος και αίμα γεμίζουν την τάφρο έξω από την ανατολική πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ, εκεί που επί μέρες στοιβάζονται χιλιάδες απελπισμένοι άνθρωποι ζητώντας να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Βομβιστής αυτοκτονίας σκόρπισε το θάνατο όταν λίγο μετά τις πέντε εχθές το απόγευμα ανατινάχθηκε ανάμεσα σε αμάχους και πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λίγη ώρα μετά. δεύτερη έκρηξη έγινε κοντά στο ξενοδοχείο Μπάρον το οποίο απέχει ελάχιστα μέτρα από το σημείο της πρώτης επίθεσης. Ακολούθησε μπαράζ πυροβολισμών.

Τουλάχιστον 95 Αφγανοί έχουν χάσει την ζωή τους ενώ οι απώλειες για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ξεπερνούν τις 13. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες. Όσοι από τύχη σώθηκαν περιγράφουν τον απόλυτο εφιάλτη.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ο ISIS Kορασάν, το παρακλάδι του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, αναφέροντας ότι ο βομβιστής είναι αυτός ο νέος ανθρωπος που ονομαζόταν, Αμπντλούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι και τον βλέπουμε να ποζάρει κρατώντας ένα τουφέκι μπροστά στο λάβαρο της οργάνωσης. Με την ίδια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οργάνωση αναφέρει πως στοχεύει στον θάνατο των αμερικανών στρατιωτών ενω στοχοποιεί και τους Ταλιμπάν ως συνεργάτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τζο Μπάιντεν βούρκωσε όταν αναφέρθηκε στις οικογένειες των πεζοναυτών που σκοτώθηκαν αλλά ξεκαθάρισε παράλληλα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάρουν εκδίκηση.

Τέσσερις ημέρες πριν εκπνεύσει η διορία που Ουάσινγτον και Ταλιμπάν έχουν συμφωνήσει οι αμερικανικές δυνάμεις σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο θα συνεχίσουν την διαδικασία εκκένωσης, ενώ είπε ότι αν χρειαστεί θα ακολουθήσουν επιχειρήσεις μικρής κλίμακας για τον απεγκλωβισμό Αμερικανών και συνεργατών τους.

Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες χώρες επισπεύδουν την διαδικασία εκκένωσης της Καμπούλ. Ισπανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν πως οι επιχειρήσεις τους ολοκληρώνονται σήμερα.

Συνεχίζονται οι πτήσεις από το αεροδρομιο της Καμπούλ – Φόβοι για νέα χτυπήματα

Παρά τις βομβιστικές επιθέσεις έξω από το αεροδρόμιο, συνεχίστηκαν οι πτήσεις με τις οποίες φυγαδεύονται χιλιάδες άνθρωποι από την Καμπούλ.
Ειδικότερα, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται και σήμερα έξω από το αεροδρόμιο. Στα κοινωνικά δίκτυα αναρτήθηκαν βίντεο όπως αυτό που δείχνει ότι παρά το λουτρό αίματος, η απόγνωση και ο τρόμος οδηγεί πάλι τον κόσμο μπροστά στις πύλες και στα τείχη του αεροδρομίου, όπου έχουν ενισχυθεί και άλλο τα μέτρα ασφαλείας

Οι επιθέσεις σταμάτησαν για λίγες ώρες τις πτήσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν όμως το βράδυ και σήμερα το πρωί. Πάνω από 100.000 είναι πλέον οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί από το Αφγανιστάν σε άλλες χώρες με τη νατοϊκή επιχείρηση.

Τη νύχτα ακούστηκε τρίτη ισχυρή έκρηξη στην πρωτεύουσα, οι Ταλιμπάν είπαν ότι ήταν μια ελεγχόμενη έκρηξη, ότι οι Αμερικανοί κατέστρεψαν πυρομαχικά ενόψει της αποχώρησης τους. Παντού στην πόλη υπάρχουν μπλόκα των Ταλιμπάν, ενώ έρχονται πληροφορίες για κύμα τρομοκρατίας και φόβου για την επόμενη ημέρα καθώς είναι διάχυτη η εντύπωση ότι θα υπάρξουν και άλλα χτυπήματα. Οι Ταλιμπάν λένε ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί όταν φύγουν όλοι οι ξένοι στρατιώτες, και θα σταματήσουν οι επιθέσεις, όμως το Ισλαμικό Κράτος είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος και όπως είδαμε τους κατηγορεί ότι βοηθούν τους Αμερικανούς να φυγαδεύουν τους κατασκόπους τους.


Νεότερη Παλαιότερη