Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το εγχείρημα αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank κατά 800 εκατ. ευρώ. 

Από την τριήμερη συνδυασμένη προσφορά σε Ελλάδα και εξωτερικό που ολοκληρώθηκε χθες, υφιστάμενοι και νέοι μέτοχοι υπερκάλυψαν σχεδόν δυο φορές το ποσό που ζητούσε η τράπεζα, σηματοδοτώντας την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας τόσο στις προοπτικές κερδοφορίας του συστημικού ομίλου, όσο και στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η τιμή διάθεσης των νέων τίτλων που προέκυψε από το διεθνές βιβλίο προσφορών διαμορφώθηκε στο 1 ευρώ, με οριακό discount σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το γεγονός αυτό καταδεικνύει το πολύ υψηλό ενδιαφέρον των υφιστάμενων, αλλά και νέων μετόχων, αλλά και την ορθότητα της στρατηγικής άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης, που επέλεξε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η πρώτη αναπτυξιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο εγχώριο σύστημα μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008, θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να αποτελέσει τον κορυφαίο εταίρο από τον κλάδο στην πορεία μετασχηματισμού της χώρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε το ποσοστό του από το 11% στο 9%, δίνοντας χώρο σε νέους επενδυτές για είσοδο στην τράπεζα, ενώ πλήρως συμμετείχε στην αύξηση ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, διατηρώντας το 5,6% των τίτλων που κατείχε κόντρα στην αρχική δημόσια εναντίωσή του για τη νέα έκδοση.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από την τράπεζα σε σχέση με τα αναλυτικά αποτελέσματα της συνδυασμένης πρότασης θα γίνουν σήμερα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, θα διατεθούν συνολικά περί τις 800 εκατ. μετοχές, αυξάνοντας τον αριθμό των τίτλων της τράπεζας στα 2,3 δισ. δίχως να υπάρξει υπερπληθωρισμός μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Αν ληφθεί υπόψη το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank (1,078 ευρώ), η κεφαλαιοποίησή της θα αυξηθεί από τα 1,67 δισ. ευρώ (κλείσιμο 30/6), πάνω από τα 2,50 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας την τράπεζα στη δεύτερη θέση σε όρους χρηματιστηριακής αξίας μεταξύ των 4 συστημικών ομίλων.

Θα ξεπεράσει, με τα σημερινά δεδομένα, τόσο την Εθνική Τράπεζα, όσο και την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ πρώτη θα παραμείνει η Eurobank με κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.

Πηγή

Νεότερη Παλαιότερη