Στις 19:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την εστίαση


Λίγο πριν τις τελικές ανακοινώσεις της της κυβέρνησης σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Όπως ανακοινώθηκε, στις 19:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί, με τηλεοπτικό μήνυμα, προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένα πεδία καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων από το τέλος αυτής της εβδομάδας, ανακοίνωσε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Σε ό,τι αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, στην κορυφή της προτεραιοποίησης είναι οι οίκοι ευγηρίας, για τους οποίους η κυρίαρχη σκέψη είναι να εκκινήσει άμεσα το μέτρο, και θα ακολουθήσουν τα νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές κ.λπ.). Πέρα από τις υγειονομικές δομές (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κλινικές, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και ατόμων με αναπηρία) η βεντάλια δεν αποκλείεται να ανοίξει σε άλλους τομείς. Αυτό δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, καθώς η συζήτηση θα ξεκινήσει σε δεύτερο στάδιο και ανάλογα με τα δεδομένα, μεταξύ άλλων για τους απασχολουμένους στα σώματα ασφαλείας, στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και για δασκάλους, καθηγητές και νηπιαγωγούς. Για τις εν λόγω κατηγορίες, το επικρατέστερο σενάριο προσώρας είναι να ενταθούν οι ισχυρές συστάσεις για εμβολιασμό.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή (και ενδέχεται να καθυστερήσει τις ανακοινώσεις) αφορά το πλαίσιο των συνεπειών - κυρώσεων για όσους, παρά την υποχρεωτικότητα, επιμείνουν στην άρνηση να εμβολιαστούν. «Είναι δύσκολη άσκηση και απαιτεί προσέγγιση, χωρίς βιασύνη» σχολιάζουν ενημερωμένες πηγές, επιμένοντας πάντως ότι «δεν θα απολυθεί κανείς».

Σχετικά με την οριοθέτηση της διασκέδασης, την οποία κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν αναγκαία, αφού τα μπαρ και τα κλαμπ λειτουργούν ως η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας για ανεξέλεγκτη υπερμετάδοση του ιού, το ισχυρότερο σενάριο είναι να αποφασιστεί άνοιγμα των κλειστών χώρων αποκλειστικά ως «αμιγών», δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους. Αρα οι επιχειρηματίες δεν θα έχουν τελικά περιθώριο επιλογής, εφόσον οι λεγόμενοι «μεικτοί» χώροι λειτουργήσουν μόνο έξω. Ενδέχεται μάλιστα η 15η Ιουλίου να μην είναι η ημέρα εφαρμογής του νέου πλαισίου, αν και η όποια καθυστέρηση θα είναι μόνο λίγων ημερών – έως τις 17 ή το αργότερο 22 Ιουλίου.

Οι εισηγητές της πρότασης για «μεικτούς» εξωτερικούς χώρους και «αμιγείς» εσωτερικούς εκτιμούν τα εξής: πρώτον, οι επιχειρηματίες θα κερδίσουν τις αυξημένες πληρότητες υποδεχόμενοι μόνο εμβολιασμένους πελάτες και, δεύτερον, οι νεότερες ηλικίες που θα θελήσουν να εισέλθουν σε νυχτερινά κέντρα και μεγάλα κλαμπ ενδεχομένως να κινητοποιηθούν για τον εμβολιασμό τους.

Στο πεδίο της διασκέδασης, κατά πληροφορίες, η εκκρεμότητα αφορά την πλήρη οργάνωση και ολοκλήρωση του «ψηφιακού ελέγχου», δηλαδή των εφαρμογών που απαιτούνται για να τρέξει η διαδικασία.

Τα τρία σενάρια για την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα

Εν τω μεταξύ, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό, δίνοντας μια πρόγευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της χώρας.

Στις 20 Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη. Όπως είπε, μελετώντας τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κατέληξαν σε τρία διαφορετικά σενάρια.

«Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε.

Όπως είπε τα πολλά κρούσματα θα συμβάλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από τη ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε».

«Το δύσκολο σενάριο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος εφόσον εξελιχθεί έτσι να είναι άγνωστη ακόμα», ανέφερε.

«Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων τους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων», υπογράμμισε.

«2,5-3 φορές μεγαλύτερη η διασπορά από τα κρούσματα που καταγράφονται»

Την εκτίμηση ότι η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που ανιχνεύεται μέσω των διαγνωστικών τεστ εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Αν ο αριθμός των τεστ εξακολουθήσει να είναι μεγάλος, όπως για παράδειγμα προχθές που είχαμε 78.000 τεστ, που σημαίνει ότι ανιχνεύουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα, είναι δυνατόν να φτάσουμε πάνω από 4.500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον 15Αυγουστο. Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από 4.500 κρούσματα, είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.700-1.750 κρούσματα, τα ενεργά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι περίπου 12.000 εβδομαδιαίως, υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αγγίζουν και τα 36.000 κρούσματα.   

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό στους 5,77  εκατ. Έλληνες, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως.

Ωστόσο, επισήμανε ότι  «αν εμβολιαστούμε σε ποσοστό 72%-73%, μπορεί μεν να φτάσουμε τα 4.500 κρούσματα, αλλά στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση». 

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους να προστατέψει τους ανεμβολίαστους. «Δεν θα πάμε σε συνολικά lockdown, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν δε ληφθούν παραπάνω μέτρα, να έχουμε υψηλούς αριθμούς σε συνέχεια, με απανωτά υπο-κύματα», συμπλήρωσε.  


Νεότερη Παλαιότερη