Χιλή: Σε μια θεαματική στροφή, ο πρόεδρος Πινιέρα στηρίζει «τον γάμο για όλους»


Ο Πινιέρα, ο οποίος το 2019 είχε εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στον γάμο για όλους, φαίνεται να κάνει μια στροφή 180 μοιρών.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την Τρίτη προς γενική έκπληξη ότι θα προωθήσει με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος την εξέταση από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου ενός νομοσχεδίου που προβλέπει να επιτρέπεται ο γάμος σε όλους ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

«Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να επιτρέπεται ο γάμος σε όλους στη χώρα μας», δήλωσε ο δεξιός πρόεδρος στην ομιλία του στο Κογκρέσο, την τελευταία της θητείας του που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022.

Ο Πινιέρα δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους κοινοβουλευτικούς να εξετάσουν με χαρακτήρα «κατεπείγοντος» το νομοσχέδιο, ένας μηχανισμός που επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης νομοσχεδίων από το κοινοβούλιο.

«Με αυτό τον τρόπο όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, θα μπορούν να ζουν με αγάπη και να δημιουργούν οικογένεια με την προστασία και την αξιοπρέπεια που έχουν ανάγκη και αξίζουν», εξήγησε.

Το νομοσχέδιο αυτό ήταν μια πρωτοβουλία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Μισέλ Μπατσελέτ (2014-2018). Από το 2015 τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν «σύμφωνο συμβίωσης», το οποίο τους προσφέρει τα ίδια δικαιώματα με τον γάμο με εξαίρεση το δικαίωμα στην υιοθεσία.

Ο δεξιός γερουσιαστής Φρανσίσκο Τσαουάν, "υπέρμαχος της ιδέας ότι ο γάμος είναι ένας θεσμός μεταξύ ενός άνδρα και μίας γυναίκας», εκτίμησε ότι η επίσπευση της υιοθέτησης του νομοσχεδίου «δεν είναι προς όφελος της κυβέρνησης» και αναμένει «να δει πώς θα διαμορφωθεί το νομοσχέδιο».

Ο Πινιέρα, ο οποίος το 2019 είχε εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στον γάμο για όλους, φαίνεται να κάνει μια στροφή 180 μοιρών.

Τον Ιανουάριο του 2020, τρεις μήνες μετά την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας στη χώρα τον Οκτώβριο, η Γερουσία πρότεινε να νομοθετήσει για το θέμα, όμως η πρωτοβουλία δεν μπόρεσε να προχωρήσει λόγω της έντονης αντίδρασης των συντηρητικών κομμάτων.

Η ανακοίνωση του Χιλιανού προέδρου “αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δεξιά, ένα ιστορικό γεγονός που σπάει το στίγμα και τα εμπόδια της ανισότητας, όπως και τις προκαταλήψεις που μολύνουν τους πιο ομοφοβικούς και τρανσοφοβικούς τομείς της χώρας”, ανακοίνωσε το Κίνημα Ενσωμάτωσης και Απελευθέρωσης Ομοφυλόφιλων (Movilh).

Πηγή: AFP


Νεότερη Παλαιότερη