Χαλάρωση μέτρων: Αποφασίζει η Επιτροπή για απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσική, δεξιώσεις


Ημέρα σημαντικών αποφάσεων
είναι η σημερινή, καθώς συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για να αποφασίσει για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown.

Τα ζητήματα που θα τεθούν σήμερα επί τάπητος είναι σύμφωνα με πληροφορίες η μουσική στην εστίαση και τους γάμους, η απαγόρευση κυκλοφορίας και το πλαίσιο για τις δεξιώσεις.

Όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 00:30 έως τις 5:00, φαίνεται πως αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να καταργηθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν τηρείται. Όπως είπε κατά την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δεν περιμένει κάποια αλλαγή προς το παρόν, σημειώνοντας λακωνικά πως θα «πρέπει να κάνουμε υπομονή έως τα μέσα του μήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει κατά μισή ή μία ώρα αργότερα, από αυτό που ισχύει σήμερα, δηλαδή είτε στη 01:00 τη νύχτα είτε στη 01:30.

Αποφάσεις αναμένονται και για τη μουσική σε γάμους και εστίαση, η απαγόρευση της οποίας έχει ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις αποφάσεις της Επιτροπής, αναγνωρίζει πως το μέτρο έχει πέσει σε απαξία από τους πολίτες ενώ πολλές είναι οι επιχειρήσεις στην επικράτεια που δεν το τηρούν.

Άλλο ένα ζήτημα που θα βρεθεί στο «τραπέζι» των ειδικών είναι το πλαίσιο που διέπει τις δεξιώσεις σε γάμους και βαπτίσεις, αφού ζευγάρια και επαγγελματίες του κλάδου υποστηρίζουν ότι το όριο των 100 ατόμων σε συνδυασμό με την απουσία μουσικής αλλά και τον περιορισμό στην ώρα κυκλοφορίας δεν επιτρέπει επί της ουσίας την λειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων. Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνει πως είναι ακατανόητοι οι εν λόγω περιορισμοί και ειδικά ο περιορισμός στα άτομα όταν δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο στην εστίαση.

Την ίδια ώρα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι επίσης να ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης. Το χρονοδιάγραμμα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά όλα δείχνουν πως το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης θα πάει προς το τέλος του Ιουνίου.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο από τις 15 Ιουνίου και μετά οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες να μην υποβάλλονται σε self test.

Αφού συνεδριάσουν οι ειδικοί της Επιτροπής και λάβουν τις αποφάσεις τους, θα κάνουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση και οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν στις 18:00 κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.


Νεότερη Παλαιότερη