Αποφυλακίστηκε ο Μπιλ Κόσμπι - Ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο


Ο ηθοποιός είχε καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2018 σε κάθειρξη από 3 έως 10 έτη επειδή το 2004 νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά μια εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ.

Ο 83χρονος ηθοποιός Μπιλ Κόσμπι αποφυλακίστηκε την Τετάρτη, λίγο πριν τις 14.30, τοπική ώρα, λίγες ώρες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας ακύρωσε την καταδίκη του για σεξουαλική επίθεση.

Την αποφυλάκιση του Κόσμπι επιβεβαίωσε μια εκπρόσωπος της σωφρονιστικής υπηρεσίας της Πολιτείας.

Ο ηθοποιός είχε καταδικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2018 σε κάθειρξη από 3 έως 10 έτη επειδή το 2004 νάρκωσε και κακοποίησε σεξουαλικά μια εργαζόμενη στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ, την Αντρέα Κόνσταντ, την οποία είχε προσκαλέσει στο σπίτι του.

Ο Κόσμπι εξέτισε τα δύο χρόνια της ποινής του σε φυλακή κοντά στη Φιλαδέλφεια. Ήταν ο πρώτος διάσημος ηθοποιός που κατηγορήθηκε για σεξουαλικές επιθέσεις στην εποχή του κινήματος του MeΤoo.

Είχε ορκιστεί να υπηρετήσει και τα δέκα χρόνια της ποινής του αντί να εκφράσει τη μετάνοιά του μπροστά στην ομογενή, πρώην διοικητικό του πανεπιστημίου Temple, Άντρεα Κονστάντ, για την υπόθεση βιασμού σε βάρος της το 2004.

Κατηγορήθηκε ότι έδωσε χάπια στο θύμα του και την κακοποίησε ενώ ήταν αναίσθητη.

Ο δικαστής της Πενσιλβάνια Στιβεν Ο' Νιλ είχε χαρακτηρίσε, μάλιστα, τον Μπιλ Κόσμπι «σεξουαλικό αρπακτικό», κάτι που θεωρήθηκε «προάγγελος» της καταδίκης του κωμικού.

Περισσότερες από 50 γυναίκες είχαν κατηγορήσει τον Κόσμπι για σεξουαλικές κακοποιήσεις που χρονολογούνται πριν από δεκαετίες, όμως οι περισσότερες κατηγορίες ήταν πολύ παλιές για να ασκηθεί δίωξη.

Ο ηθοποιός που για πολλούς αποτέλεσε την πιο χαρακτηριστική φιγούρα «μπαμπά» σε ολόκληρη την αμερικανική τηλεόραση είχε χαρακτηριστεί μετά τις αποκαλύψεις «βίαιος σεξουαλικός εγκληματίας».

«Hey, Hey, Hey ... Είναι ο μπαμπάς της Αμερικής ... Ξέρω ότι είναι αργά, αλλά σε όλους τους πατεράδες ... Είναι τιμή να μας αποκαλούν πατέρα, οπότε ας κάνουμε σήμερα έναν ανανεωμένο όρκο για την εκπλήρωση του σκοπού μας - την ενίσχυση των οικογενειών και των κοινοτήτων μας», είχε αναφέρει ο Κόσμπι σε μήνυμά του μέσα από τη φυλακή.

Εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι προτού ακούσει από τα χείλη του δικαστή την ποινή του, έκανε αστεία και χασκογελούσε με τους συνεργάτες του.

Λίγες ώρες μετά την καταδίκη του, τα αμερικανικά ΜΜΕ σχολίαζαν την αψυχολόγητη αντίδρασή του ενώ βρισκόταν στην δικαστική αίθουσα και περίμενε να ακούσει την δικαστική απόφαση.

Εκτός από τους χρήστες του Twitter που είχαν σπεύσει να σχολιάσουν την προκλητική του συμπεριφορά στο δικαστήριο, υπήρξαν και ειδικοί που επιχείρησαν να αποκωδικοποιήσουν τη γλώσσα του σώματός του.

Στο Twitter, πολλοί χρήστες έκαναν λόγο για έναν θλιβερό άνθρωπο, ωστόσο, η Αμερικανίδα επικοινωνιολόγος με ειδίκευση στη γλώσσα του σώματος, Σούζαν Κόνστανταιν υποστήριξε ότι η εικόνα του έδειχνε πόσο βαθιά είναι η πτώση του.


Νεότερη Παλαιότερη