Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας «πονάει» τον Ακάρ: «Τσάμπα ξοδεύετε τους πόρους του ελληνικού λαού»


Ο υπουργός της Τουρκίας τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, ακολουθώντας τη στροφή που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.

Το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός θα ζημιωθεί από την υλοποίηση των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών, αφού αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να πάμε για άλλους σκοπούς υπέρ του πληθυσμού.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια παραλαβής ενός νέου συστήματος που μετατρέπει παλιές βόμβες σε «έξυπνες», ο υπουργός της Τουρκίας τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, ακολουθώντας τη στροφή που έχει κάνει τον τελευταίο καιρό και ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν. Θυμίζουμε ότι την Πέμπτη ο ίδιος επανέφερε τα περί προστασίας των συμφερόντων της «Γαλάζιας Πατρίδας», και έθεσε για άλλη μια φορά θέμα συνδιαχείρισης του πλούτου στην περιοχή «ανάμεσα στις δύο χώρες», χωρίς να υπολογίζει κυριαρχικά δικαιώματα.

«Πολύτιμοι φίλοι, όπως πάντα, υποστηρίζουμε την επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και εντός των σχέσεων καλής γειτονίας. Πιστεύουμε με ειλικρίνεια πως τα προβλήματα στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου και πραγματικά καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για αυτό» δήλωσε ο κ. Ακάρ, κατηγορώντας στη συνέχεια τη χώρα μας ότι το 1988 παραβίασε το μορατόριουμ.

«Δυστυχώς μερικές φορές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με προβοκατόρικες ενέργειες και δηλώσεις των Ελλήνων ομολόγων μας. Για παράδειγμα υπάρχει μία συμφωνία που αμοιβαία κάναμε και υπογράψαμε το 1988. Σύμφωνα με αυτήν λόγω τουρισμού, από τις 15 Ιουνίου ως τις 15 Σεπτεμβρίου, όπως και στις μέρες εθνικών γιορτών, δεν γίνονται δραστηριότητες ασκήσεων. Παρά την ύπαρξη αυτού του μορατόριουμ, δυστυχώς βλέπουμε πως δεν το εφαρμόζουν. Επίσης πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό πως ο πιο ζημιωμένος από τον μάταιο αγώνα εξοπλισμών των Ελλήνων γειτόνων μας θα είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός. Οι πόροι του ελληνικού λαού δεν πρέπει να ξοδεύονται μάταια».

Επανέλαβε επίσης πως η Τουρκία δεν έχει διεκδικήσεις σε «δικαιώματα και εδάφη» άλλων «Πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό πως ο πιο σωστή και εύκολη λύση για την ειρήνη και την σταθερότητα, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός των δικαιωμάτων και δικαίων και η με αυτό τον τρόπο ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας. Εμείς δεν έχουμε βλέψεις σε κανενός τα δικαιώματα και τα εδάφη. Αλλά όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων συμφερόντων και ενδιαφερόντων μας στην Γαλάζια Πατρίδα συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, είμαστε αποφασισμένοι, απαρασάλευτοι και ευτυχώς είμαστε και ικανοί» όπως είπε.


Νεότερη Παλαιότερη