Ο Τσίπρας ένα βήμα πιο κοντά να ζητήσει εκλογές- Παρουσιάζει πρόταση για εργασιακό-ασφαλιστικό με αυξήσεις μισθών

Στην Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες προέρχεται από τις κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν από τις ανατροπές που προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα εργασιακά, αλλά και για την πορεία της οικονομίας γενικά.

Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι «σε αυτή τη συγκυρία» θα ήταν ανεύθυνο να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες, στην Κουμουνδούρου ετοιμάζονται να «ρίξουν το γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς έχει αρχίσει η επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας.

«Εχουμε μπροστά μας ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και υπογράμμισε ότι «πρέπει να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, ανατροπής και νίκης»

Στην Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν ότι το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες προέρχεται από τις κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν από τις ανατροπές που προκαλούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα εργασιακά, αλλά και για την πορεία της οικονομίας γενικά.

Τα εκλογικά αντανακλαστικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα ήδη έχουν ενεργοποιηθεί από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες στους δρόμους, αλλά και τις συμμαχίες μέσα στη Βουλή που αποκτούν χαρακτήρα σύγκρουσης με την πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν περάσει στην εκλογική αντεπίθεση μόνο με επικοινωνιακούς όρους αλλά και με προγραμματικούς. 

Κεντρικός άξονας του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί η  δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Τέσσερις βασικοί άξονες περιγράφουν την προγραμματική πρόταση την οποία θα παρουσιάσει, αύριο Δευτέρα, σε ειδική εκδήλωση του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Αυξήσεις στους μισθούς
  • Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων
  • Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός
  • Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων

Αναφερόμαστε σε ένα πλαίσιο συνολικά ανταγωνιστικό στην πολιτική της ΝΔ που μειώνει τους μισθούς με απλήρωτη εργασία, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας μέσα από απελευθέρωση των απολύσεων και αντικίνητρα στις προσλήψεις από αύξηση υπερωριών υφιστάμενων εργαζομένων και υποβαθμίζει την επιθεώρηση εργασίας. Κόντρα στην νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρυθμιστική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, των αποδοχών και των δικαιωμάτων τους που υλοποιεί η ΝΔ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτείνει ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και μείωσης των ανισοτήτων. Τα θέματα της εργασίας αποτελούν μία από τις βαθιές διαχωριστικές τομές που μπαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την επίθεση της κυβέρνησης για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά ενός αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στην συμπίεση των μισθών – άρα και της αγοραστικής δύναμης -  που λειτουργεί ως επιταχυντής της ύφεσης.

Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρότασή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την πρότασή του για το Ταμείο Ανάκαμψης, σε ένα ολιστικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου αφενός θα υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΜμΕ ειδικά στις συνθήκες της πανδημίας (χρέος, ρευστότητα, δανεισμός) και αφετέρου θα υπάρχει σαφής πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, στοιχείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί και η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση μισθών. Η καθιέρωση του 35ωρου, αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν και πρέπει να στηρίξουν παρόμοιες μεταρρυθμίσεις.  

Βασικός στόχος η καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας.

Έτσι, πέρα από την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών και αντικοινωνικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ για την οποία έχει δεσμευτεί το σχέδιο του μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

•          Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

•          Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

•          Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

Στόχος μας: ούτε μια ώρα απλήρωτη εργασία 

•          Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων

•          Τη μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.

•          Τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.

•          Την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

•          Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

 

•          Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

•          Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.

 

•          Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

•          Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων.

•          Ρύθμιση της τηλεργασίας. Επιβάλλεται να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Καταπολέμηση της ανεργίας

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σχεδόν κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% πλήρους απασχόλησης.

Σήμερα στην νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η Πανδημία βασικοί στόχοι της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της ανεργίας είναι η αναχαίτιση της διαφαινόμενης έκρηξης της μετά την άρση των προστατευτικών μέτρων και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας στη συνέχεια, με προτεραιότητα τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Επίσης προτείνονται μέτρα για την συγκράτηση των νέων επιστημόνων στη χώρα – καταπολέμηση του braindrain και πρωτοβουλίες για braingain!

Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας στηρίζεται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορά την φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την φάση μετα την σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται Ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Ετσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

 Συμμετέχοντες με αλφαβητική σειρά:

- Xoρέν Βοσκεριτσιάν, Λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου 

-Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ

-Άρης Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ

-Γρηγόρης Μισκεδάκης, Δικηγόρος- Εργατολόγος

-Πέτρος Παπακωνσταντίνου, Δημοσιογράφος

-Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 newpost.gr


Νεότερη Παλαιότερη