Στις 12μμ οι ανακοινώσεις Γεραπετρίτη για τα προνόμια - Το πολιτικό ταμείο από τα 150 ευρώ στους 20άρηδες


Είναι θέμα ωρών οι ανακοινώσεις από το Μαξίμου των διευκολύνσεων και προνομίων που θα δοθούν στους εμβολιασμένους ως επιβράβευση αλλά και με την προσδοκία να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους ανεμβολίαστους. Το πακέτο θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στις 12 μμ. Ο ίδιος με την ομάδα των συνεργατών του έχει την ευθύνη για τη νομοθετική επεξεργασία των πρωτοβουλιών που παίρνει η κυβέρνηση.

Ο στόχος είναι να μην υπάρχει παράθυρο για προσφυγές των μη εμβολιασμένων. Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχει πρόβλεψη για νομική κάλυψη των επιχειρήσεων που θα επιλέξουν να άρουν μέτρα για τους εμβολιασμένους, εξαιρώντας τους ανεμβολίαστους, όπως σας είχε αποκαλύψει το NEWPOST στις 9 Ιουνίου με τίτλο «μέσα στο καλοκαίρι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για προνόμια σε εμβολιασμένους και υποχρεωτικότητα».

Επιστροφή δικαιωμάτων

Στην ουσία θα δίνεται το πράσινο φως για μια διαφορετική αντιμετώπιση των δύο κοινωνικών ομάδων. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Μανιτάκης έχει μιλήσει για επιστροφή δικαιωμάτων στους εμβολιασμένους που είχαν απωλέσει με τις απαγορεύσεις της πανδημίας και όχι για διακρίσεις.

Σε δεύτερη φάση, προς το τέλος του καλοκαιριού, θα έρθει και η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού που αφορά κυρίως το υγειονομικό προσωπικό. Εξετάζεται μεταξύ άλλων, χωρίς να έχουν παρθεί ακόμη αποφάσεις, και το κατά πόσο έχει δικαίωμα ένας εργοδότης να ζητάει από τους εργαζόμενους του να εμβολιαστούν. Ένας εστιάτορας που θα επιλέξει τον χειμώνα να δέχεται μόνο εμβολιασμένους, θα τους σερβίρουν ανεμβολίαστοι σερβιτόροι; Οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Η Επιτροπή Βιοηθικής εξέτασε το ζήτημα της δυνατότητας πρόβλεψης υποχρεωτικού εμβολιασμού των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όλων όσοι στελεχώνουν δομές Υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) ή δομές περίθαλψης ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή ατόμων με αναπηρία), μετά από σχετικό ερώτημα του Πρωθυπουργού.

«Έσχατη λύση»

Στην έκθεση που παρέδωσε στον κ.Μητσοτάκη, η Επιτροπή μεταξύ άλλων θεωρεί την πρόβλεψη υποχρεωτικότητας «ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού». Επισημαίνει επίσης ότι η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει το πρόβλημα, ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των επιλογών.

Τα 150 ευρώ

Η κάρτα ελευθερίας (freedom pass) για νέους 18-25 ετών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την Δευτέρα στοχεύει στην ενθάρρυνση των νέων στον εμβολιασμό. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού (κάτω από 20%).

Ξέσπασε πολιτικός πόλεμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ».

«Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των #150 ευρώ, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Η αλληλεγγύη όμως είναι στάση ζωής-Δεν εξαργυρώνεται» τόνισε.

Επιδόματα

«Ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια» σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. «Χαρακτηρίζει την επιβράβευση των νέων για την υπομονή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας «εξαγορά», επειδή, όπως όλοι θυμούνται, έτσι έμαθε να μεταχειρίζεται ο ίδιος τους πολίτες.»

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου το 2017 είχε χορηγήσει 400 ευρώ εφάπαξ στους 18-24 δηλώνοντας ότι «κάθε ευρώ που περισσεύει θα πηγαίνει στη νέα γενιά που έχει προβλήματα υλικής στήριξης». Επιδοματική είναι η πολιτική και στις δυο περιπτώσεις. Στην πρώτη αφορά στήριξης, στη δεύτερη επιβράβευσης.

Η κόντρα έχει αναφορά και στο εκλογικό κοινό των νέων όπου η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ. Αν βοηθήσουν τα 150 ευρώ για να εμβολιαστεί ένας αριθμός 20άρηδων το μέτρο θα έχει επιτύχει ανεξαρτήτως του τι λέει η αντιπολίτευση. Εάν δεν τραβήξει κόσμο, η κυβέρνηση θα χρεωθεί μια προσπάθεια «εξαγοράς» στην οποία οι νεολαίοι γύρισαν την πλάτη.

«Τον εμπιστεύομαι»

Υπάρχουν νέα και από το Βερολίνο. Μετά τις αιχμές Μέρκελ κατά Μητσοτάκη που ανοίγει τα σύνορα σε εμβολιασμένους με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί ακόμη (Sputnik, κινεζικό) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «υπερβολικές», χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας κ.Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ τον εμπιστεύεται ότι θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Κι αυτά είναι ο έλεγχος με rapid test όλων -και όχι δειγματοληπτικά - των Ρώσων που έρχονται για διακοπές στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν το πιστοποιητικό του πλήρους εμβολιασμού τους.

newpost.gr


Νεότερη Παλαιότερη