Στην Κάλυμνο ο Χαρδαλιάς - Τι αποφασίστηκε για το lockdown


Στην Κάλυμνο, που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, βρίσκεται από νωρίς το ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη στο νησί με ελικόπτερο και πραγματοποιεί ευρεία σύσκεψη με συμμετοχή του Έπαρχου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, Μανώλη Μουσελλή, του Δημάρχου Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη και όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα του νησιού που τελεί υπό περιοριστικά μέτρα και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές, εξετάζεται το ενδεχόμενο από την ερχόμενη Δευτέρα να υπάρξει μερικής χαλάρωση αυτών. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να αρχίσει σταδιακά η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης στους εξωτερικούς χώρους με αυστηρά μέτρα προστασίας, το άνοιγμα των ξενοδοχείων και γενικότερα η σταδιακή επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση του νησιού, στη μονάδα COVID του νοσοκομείου Κλαύμνου νοσηλεύονται 20 ασθενείς ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς αεροδιακομιδές.

Όπως έχει ήδη γράψει το Newpost.gr το νοσοκομείο Καλύμνου πιέζεται καθημερινά από την αύξηση των νοσηλευομένων. Από τον περασμένο Ιανουάριο έχουν νοσηλευτεί 182 άτομα, εκ των οποίων 17 έχουν καταλήξει. Επακόλουθο της  κατάστασης είναι το γεγονός πως ενώ τον περασμένο Ιανουάριο οι ανάγκες για τους νοσηλευμένους σε οξυγόνο ήταν 8 φιάλες, πλέον οι καθημερινές ανάγκες έχουν εκτοξευτεί στις 77 φιάλες την ημέρα. Παράλληλα καθημερινές είναι και οι διακομιδές σε νοσοκομεία άλλων νησιών, με 6 ασθενείς από την Κάλυμνο να νοσηλεύονται στη Σάμο. Μεταξύ των νοσηλευόμενων και των ανθρώπων που έχουν καταλήξει, είναι και άτομα που παρότι ήταν θετικοί στον ιο, παρέμεναν σπίτια τους και μεταφέρονταν στο νοσοκομείο όταν είχαν φτάσει πλέον σε οριακή κατάσταση, κάποιοι σε μάλιστα σε μη αναστρέψιμη για την υγεία τους.

newpost.gr


Νεότερη Παλαιότερη