Συνεπιμέλεια: Η επόμενη μέρα μετά τις δύο διαρροές - Υπάρχει εσωκομματικό θέμα στη ΝΔ;


Με 156 ψήφους υπερψηφίστηκαν την Πέμπτη τα άρθρα 7 και 13 του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, τα οποία και προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή. Και τα δύο άρθρα καταψηφίστηκαν από 20 βουλευτές. Από την ονομαστική ψηφοφορία ωστόσο είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί διαφωνούν με τα μέτρα προστασίας κατά του Covid που εφαρμόζονται στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες.

Το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε επίσης ότι αποχωρεί από την ονομαστική ψηφοφορία, διότι συνιστά παρωδία να διεξάγεται ονομαστική, μετά από αίτημα κόμματος που αποχωρεί. Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησε και το ΚΚΕ.

Σημειώνεται πως τα επίμαχα άρθα του νομοσχεδίου καταψήφισαν η Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη, οι οποίες επέμειναν στην έντονη διαφωνία τους. 

Κύκλοι της ΝΔ, για τις δύο καταψηφίσεις του νομοσχεδίου ανέφεραν ότι αυτές δεν δημιουργούν εσωκομματικό θέμα και είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. Όπως σημείωναν οι ίδιο κύκλοι, η ΝΔ άλλωστε έχει αποδείξει και στο παρελθόν σε άλλα νομοσχέδια πως είναι ένα μεγάλο και ανοικτό δημοκρατικό κόμμα.Εξάλλου, όπως έγραψε το Newpost, δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Πυρά από τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε πως «ο κ.  Μητσοτάκης αποφάσισε να «ρυθμίσει» εν μέσω κοινοβουλευτικής καραντίνας και το θέμα της «συνεπιμέλειας». Πού είναι ο ηθικός αυτουργός του νομοθετήματος, ο πρωθυπουργός, να μας διαφωτίσει γιατί αποφάσισε και διέταξε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα; Γιατί φυγομαχεί ο κύριος Μητσοτάκης; Γιατί δεν τολμά να διαψεύσει τις σοβαρές κατηγορίες της κυρίας Γιαννάκου; Γιατί επιμένει να μεταφέρει την κουλτούρα της αντιπαράθεσης μεταξύ σχετικά λίγων διαζευγμένων γονέων στον πυρήνα του οικογενειακού δικαίου;».

Έντονη κι αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα άσκησε η Φώφη Γεννηματά στην παρέμβασή της στη Βουλή. Αφού θύμισε τις σημαντικές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ, το 1983 και το 1996, τόνισε: «Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμισηΑπορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες (και δικαστικές) διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζήτησε να αποσυρθεί και αντιπρότεινε την ίδρυση Οικογενειακών Δικαστηρίων στα πρότυπα άλλων χωρών.

Την αντίθεσή του κόμματος του στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια του παιδιού εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Είναι ένα αποτυχημένο νομοσχέδιο που διχάζει το λαό, αφού πρώτα η ΝΔ κατάφερε να διχάσει τους 158 βουλευτές της. Και ζητώ από τους βουλευτές της ΝΔ να προστατεύσουν τα ιερά και τα όσια της οικογένειας και την Ελλάδα. Γιατί αυτό που έρχεται είναι χειρότερο από ό,τι κάνετε τώρα. Οι προηγούμενοι ψήφισαν την αλλαγή φύλου στα 16, εσείς τώρα ψηφίζετε τον γονέα ένα και γονέα δυο, μετά θα ψηφίσετε την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλα», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.

Επί προσωπικού ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, γιατί «το προσωπικό είναι πολιτικό οπως μας έμαθαν οι φεμινίστριες της δεκαετίας του 70». Μίλησε για τα βιώματά του ως χωρισμένος πατέρας και κατέκρινε το νομοσχέδιο καθώς όπως είπε: «Οι νόμοι δεν γράφονται για τους καλούς και αγαθούς που θα πράξουν το σωστό χωρίς τον φόβο των δικαστηρίων. Έτσι και το οικογενειακό δίκαιο: Δεν γράφεται για τα χωρισμένα ζευγάρια που μπορούν να συνεννοηθούν, γράφεται για εκείνα που δεν μπορούν».

 newpost.gr


Νεότερη Παλαιότερη