Ντιμιτρόφ: Η Βόρεια Μακεδονία έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Το πιο πιεστικό ζήτημα για τη Βόρεια Μακεδονία είναι η είσοδος στην ΕΕ, όπως είπε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο ο αντιπρόεδρος της χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας στο πάνελ με τίτλο «The EU and West Balkans: Delivering a long-due promise», στο οποίο συζητήθηκε η διαδικασία ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντιμιτρόφ τόνισε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών είναι υπέρ των διαπραγματεύσεων με μας και με τα Τίρανα».

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Νικολά Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η χώρα του έχει «τις πολιτικές αποφάσεις από όλες τις χώρες – μέλη (της ΕΕ) να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις», καθώς όπως είπε η Βόρεια Μακεδονία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαδικασία. Παράλληλα, εκτίμησε ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες θα επωφεληθούν από μία ευρωπαϊκή Βόρεια Μακεδονία, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «Win-win ή lose-lose» για όλους. Κάλεσε την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις τώρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα χαθεί μία μοναδική ευκαιρία».

Ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι περιέγραψε τις διαδικασίες για την ένταξη μίας χώρας στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις». Ωστόσο, προσέθεσε, εργαζόμαστε για να πάρουμε έγκριση, ενώ σε ερώτηση για το αν η αλλαγή των κανονισμών έγινε για να καθυστερήσει η είσοδος των χωρών, απάντησε ότι η απόφαση για τη νέα μεθοδολογία εισόδου δείχνει την επιτυχία της, καθώς ουσιαστικά η απόφαση της Κομισιόν ήταν να αναβιώσει τις διαδικασίες. Κατέληξε, τονίζοντας ότι η ΕΕ δίνει, με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία στις χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις.


Νεότερη Παλαιότερη