Ποιοι απαλλάσσονται από την «τσιμπίδα» των τεκμηρίων – Οι προϋποθέσεις


Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην απαλλαγή από τα τεκμήρια μερίδας φορολογουμένων, αλλά με αυστηρούς κόφτες.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, για να απαλλαγεί κάποιος από τη φορολόγηση με τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός του θα πρέπει σε ένα από τα δύο προηγούμενα έτη να μην είχε πιαστεί στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μην έχει προσαύξηση περιουσίας που να οδηγεί σε φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια.

Επίσης, βασική προϋπόθεση για να εξαιρεθεί κάποιος από τα τεκμήρια είναι, αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτή να έχει χαρακτηριστεί ως πληττόμενη ή να έχει ανασταλεί η λειτουργία της, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος αναστολής.

Στην περίπτωση μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, να έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του 2020 λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή να εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Οσον αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, για να εξαιρεθούν από τα τεκμήρια θα πρέπει να έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα εντός του 2020, για το οποίο έχει υποβληθεί έστω και μία εγκεκριμένη δήλωση COVID-19, κατόπιν σχετικής επεξεργασίας από την ΑΑΔΕ.Νεότερη Παλαιότερη