Τουρκία: Απολύθηκε δημοσιογράφος μετά απο ερώτηση για αρχιμαφιόζο-Τι ενόχλησε την κυβέρνηση Ερντογάν

Εδω και εβδομάδες η γειτονική Τουρκία ζει στο ρυθμό των βίντεο που αναρτά στο Youtube εξόριστος Τούρκος αρχιμαφιόζος, κατηγορώντας μέλη του κυβερνώντος κόμματος για διαφθορά. Οταν γνωστός δημοσιογράφος του τουρκικού πρακτορείου Anadolu τόλμησε να θίξει το θέμα, απολύθηκε.

Ένας δημοσιογράφος του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu απολύθηκε χθες Παρασκευή μετά από ερώτηση που έθεσε σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης σχετικά με κατηγορίες ενός αρχιμαφιόζου εναντίον του ισχυρού υπουργού Εσωτερικών, Σουλειμάν Σοϊλού.

Επί τρεις εβδομάδες, η Τουρκία ζει στον ρυθμό των βίντεο που αναρτά στο YouTube ο Σεντάτ Πεκέρ, φιγούρα του υποκόσμου, που ζει εξόριστος στο εξωτερικό. Στα βίντεο ο Πεκέρ κατηγορεί μέλη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP για ποικίλα εγκλήματα και για διαφθορά.

Σε ένα από αυτά τα βίντεο, ο Πεκέρ ισχυρίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σοϊλού τον είχε προστατέψει και τον είχε «ενημερώσει» για την έναρξη μιας έρευνας εναντίον του τον περασμένο χρόνο, προκειμένου να του επιτρέψει να εγκαταλείψει την Τουρκία πριν συλληφθεί. Πιεζόμενος από την αντιπολίτευση να παραιτηθεί, ο Σοϊλού, ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέρριψε τις κατηγορίες του «αρχινονού».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δημοσιογράφος του Anadolu προκάλεσε αναστάτωση χθες κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου ζητώντας μια αντίδραση για αυτήν την υπόθεση από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Μουσταφά Βαράνκ και Γεωργίας, Μπεκίρ Πακντεμιρλί.

Υπό τα έκπληκτα βλέμματα των δύο υπουργών, ο δημοσιογράφος Μουσάμπ Τουράν ρώτησε αν η κυβέρνηση διαθέτει κάποιο σχέδιο να αντιμετωπίσει αυτό το σκάνδαλο και χαρακτήρισε τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών ένα άτομο «το όνομα του οποίου συνδέεται με σοβαρά ηθικά παραπτώματα», εκφράζοντας την «ντροπή» του.

Το βίντεο από το επίαχο στιγμιότυπο στη συνέντευξη Τύπου εξαπλώθηκε αστραπιαία σε μέσα κοινωνικής ενημέρωσης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το πρακτορείο Anadolu ανακοίνωσε ταχέως σε ανακοίνωσή του την απόλυση του δημοσιογράφου του, τονίζοντας ότι αυτός παραβίασε τις «δημοσιογραφικές αρχές» κάνοντας λόγο για «πολιτική προπαγάνδα».

«Προσφύγαμε σε έναν εισαγγελέα για να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί εάν (ο δημοσιογράφος) ανήκει ή όχι σε μια τρομοκρατική οργάνωση», ανέφερε επίσης το τουρκικό πρακτορείο. «Εκείνοι που επιδιώκουν να υπονομεύσουν την αξιοπρέπεια του κράτους μας θα πληρώσουν το τίμημα», προειδοποίησε στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Το περιστατικό τουλάχιστον έκανε κάποιον χαρούμενο: Ο αρχιμαφιόζος Πεκέρ ανήρτησε το βίντεο της συνέντευξης Τύπου στο κανάλι του στο YouTube.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Νεότερη Παλαιότερη