Σε πορεία αποκλιμάκωσης βαδίζει η πανδημία κορωνοϊού στη χώρα

Το ιικό φορίο πέφτει και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μείωση τόσο των διασωληνώσεων όσο και του αριθμού των πολιτών που χάνουν την μάχη με τον κορωνοϊό.

Σε πορεία αποκλιμάκωσης βαδίζει η πανδημία κορωνοϊού στη χώρα μας, με το δείκτη θετικότητας να παραμένει σταθερά κάτω από το 4%.

Την τελευταία εβδομάδα, το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσίασε περαιτέρω ύφεση της τάξης του 5% και οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν κατά 16%.

«Βρισκόμαστε σε πορεία συρρίκνωσης της επιδημίας, ενώ θεωρούμε ότι έχει ήδη καταγραφεί η επίδραση της αυξημένης κινητικότητας των εορτών του Πάσχα» ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημαντική πια αρχίζει να είναι και η αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς τόσο οι νοσηλείες στις εντατικές όσο και οι θάνατοι, μειώθηκαν κατά 11%, περίπου, σε μία εβδομάδα.

«Οι προβλέψεις [όμως] των μαθηματικών μοντέλων δείχνουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε περαιτέρω μείωση, τόσο των νέων διασωληνώσεων όσο και των νέων θανάτων» πρόσθεσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κατά 60% υπολογίζεται ότι μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονται πλέον περίπου 3.500 ασθενείς.

Ο λόγος των εισαγωγών προς τα εξιτήρια λόγω ίασης από τον κορωνοϊό, διαμορφώνεται στο 0,84, επιτρέποντας σταδιακά στα νοσοκομεία να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Στα νοσοκομεία ΚΑΤ, «Γεννηματάς» και «Αττικόν» αποδεσμεύονται σταδιακά κλίνες που είχαν δεσμευτεί για τον κορωνοϊό, ενώ το Θριάσιο και το Σισμανόγλειο επιστρέφουν σταδιακά σε καθεστώς κανονικής εφημερίας.

«Ενώ στις τελευταίες εφημερίες είχαμε μείωση των covid ασθενών, οι non covid αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να βάλουμε αρκετά ράντζα» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ταυτόχρονα, με βάση τις λίστες αναμονής και τις δυνατότητες που αποκτούν ξανά τα νοσοκομεία, έχουν ξεκινήσει και προγραμματίζονται τα χειρουργεία που είχαν ανασταλεί λόγω πανδημίας.

«Πρέπει όσο γίνεται γρηγορότερα να τα προχωρήσουμε και τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουλίου να έχει γίνει ένα 50%» πρόσθεσε η κυρία Παγώνη.

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί και η επαναφορά του νοσοκομείου Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, ενώ την προσεχή εβδομάδα θα αποδοθούν ξανά στα μη covid περιστατικά 22 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει να επιστρέφει στην κανονική του λειτουργία και το νοσοκομείο Παμμακάριστος.


Νεότερη Παλαιότερη