Ιταλία: Βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή του πρώτου Ρωμαίου Αυτοκράτορα

Η δύο χιλιετιών μαρμάρινη κεφαλή του Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, ανακαλύφθηκε στην Ισέρνια, μια ιταλική πόλη στην κεντρική Ιταλία.Η εκπληκτική ανακάλυψη έγινε κατά τις εργασίες αποκατάστασης ενός μεσαιωνικού τείχους που είχε καταρρεύσει το 2013, εξαιτίας καταρρακτωδών βροχοπτώσεων.


 
Ήταν ο αρχαιολόγος Φραντσέσκο Τζιανκόλα, στον οποίο είχε ανατεθεί από τον Δήμο το έργο αποκατάστασης, που ανακάλυψε το σπουδαίο αυτό αρχαιολογικό εύρημα. «Ενώ κάναμε ανασκαφή πίσω από το τείχος, είδα το χώμα να αλλάζει χρώμα. Συνεχίσαμε την ανασκαφή με φτυαράκι ακριβείας και, ξαφνικά, αποκαλύφθηκε ένα κομμάτι μαρμάρου. Είδα κατευθείαν πως επρόκειτο για κεφαλή που αναγνώρισα πως ανήκε στο άγαλμα του Αυγούστου, λόγω των μαλλιών και του σχήματος των ματιών» εξομολογείται ο αρχαιολόγος ο οποίος κάλεσε αμέσως τις αρμόδιες αρχές, τον δήμαρχο και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το μαρμάρινο αυτό τμήμα του αγάλματος έχει μήκος 35 εκατοστών και χρονολογείται μεταξύ 20 π.Χ – 10 π.Χ, σύμφωνα με τη Μαρία Ντιλέτα Κολόμπο, αρχαιολόγο της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων του υπουργείου.  «Η κεφαλή είναι πιθανό να αποκολλήθηκε από το άγαλμα των άνω των δύο μέτρων», διευκρινίζει η Κολόμπο.

Η ανασκαφή αποκάλυψε, επίσης, άδειους μεσαιωνικούς τάφους και πύλινα τεχνουργήματα, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Τζάκομο Ν’Απολόνιο.  «Η Ισέρνια έχει αρχαία ιστορία. Υπάρχουν αρχαιολογικά ερείπια κάτω από ολόκληρη την πόλη» ανέφερε ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr


Νεότερη Παλαιότερη