Πυρετός, πονοκέφαλος και ατονία οι συνήθεις παρενέργειες των εμβολίων


Οι απορίες των περισσοτέρων είναι με ποιές παρενέργειες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι μετά τον εμβολιασμό και σε ποιά περίπτωση η όποια επιπλοκή πρέπει να μας ανησυχήσει και να απευθυνθούμε στον γιατρό μας. Ειδικοί μιλούν στο Mega και εξηγούν ποιά συμπτώματα είναι συμβατά με τον εμβολιασμό, πότε είναι φυσιολογικό να εκδηλωθούν αλλά και ποιές είναι οι κρίσιμες ημέρες για τις σπάνιες επιπλοκές.
Οι παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό στις περισσότερες περιπτώσεις θυμίζουν κοινό κρυολόγημα, ενώ σπανίως είναι πιο σοβαρές και επίμονες. Τι μπορεί να συμβεί έως και 48 ώρες μετά τον εμβολιασμό;

Τις πρώτες 48ώρες ο εμβολιαζόμενος μπορεί να εμφανίσει υψηλό πυρετό, πόνο στο χέρι, ερεθισμό, κεφαλαλγία και ατονία.

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν και κλιμακώνονται, κυρίως από την 4η έως την 8η ημέρα, τότε ο εμβολιασμένος πρέπει να απευθυνθεί στο γιατρό. Τι πρέπει να μας ανησυχήσει;

Έντονος πόνος στο θώρακα, δύσπνοια, πόνος ή μούδιασμα στα άκρα. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται στα εμβόλια της AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Ποιες είναι όμως οι σπάνιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν έως και την 21 ημέρα; Έχουν καταγραφεί προβλήματα στην όραση και εμφάνιση μικρών αιμορραγικών στιγμάτων.

Σπάνια εμφανίζονται συμπτώματα μετά τις 15 μέρες, ενώ 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό υπάρχει λήξη συναγερμού και οποιοδήποτε πρόβλημα απομακρύνεται από την σύνδεση με τον εμβολιασμό.


Νεότερη Παλαιότερη