Κύπρος - Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης: Πέφτουν ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, ενισχύονται οι ακροδεξιοί


Αλλαγές στην πολιτική σκηνή της Κύπρου
δείχνουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, όπως διαμορφώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης στο νησί.

Τα δύο μεγάλα κόμματα φαίνεται πως υφίστανται μείωση στα ποσοστά τους, με το ΔΗΣΥ ωστόσο να διατηρεί την πρώτη θέση και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές παρά την κυβερνητική φθορά, με ποσοστό 27,7% (-3,%).

Με καταμετρημένο το 78% των ψηφοδελτίων, το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 22,14%, παρατηρώντας και αυτό μείωση των ποσοστών του κατά 3,4% σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016.

Το αποτέλεσμα, όπως διαμορφώνεται, δεν είναι αυτό που περίμενε το ΑΚΕΛ, αλλά «σε κάθε περίπτωση το σεβόμαστε», ανέφερε πηγή από το ΑΚΕΛ, ενώ ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού, που εξακολουθεί να βρίσκεται στα γραφεία στην Εζεκία Παπαϊωάννου, αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις αργότερα.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΔΗΚΟ, το οποίο εντούτοις παρατηρεί και αυτό μείωση των ποσοστών του, καταγράφοντας εκλογική δύναμη 11,3%,

Ιδιαίτερα ενισχυμένο εμφανίζεται το ακροδεξιό ΕΛΑΜ, που με ποσοστό 6,8% διπλασιάζει σχεδόν την εκλογική του δύναμη και αναδεικνύεται σε τέταρτη πολιτική δύναμη στην Κύπρο.

Ακολουθεί το ΕΔΕΚ (Σοσιαδηλμοκράτες) που με ποσοστό 6,7% συγκρατεί και οριακά ενισχύει τα ποσοστά του στην Κύπρο. Αυξημένα ποσοστά για το φιλελεύθερο κόμμα ΔΗΠΑ (Δημοκρατική Παράταξη) που με καταμετρημένο το 78% των ψηφοδελτίων αποσπά 6,1% και εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυπριακή βουλή.

Εκείνο που είναι βέβαιο από την εικόνα που σκιτσάρουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στην Κύπρο, είναι πως οι ψηφοφόροι επέλεξαν πιο μαζικά μικρότερα κόμματα (1 στους 5 τουλάχιστον ψήφισε μικρό κόμμα), τα οποία είτε ενισχύουν τις δυνάμεις τους, είτε εισέρχονται για πρώτη φορά στην κυπριακή βουλή.

Στο 36,1% η αποχή

Το 63,9% του συνόλου των εγγεγραμμένων εκλογέων, ποσοστό που μεταφράζεται σε 356.682 ψηφοφόρους είναι το τελικό ποσοστό προσέλευσης των ψηφοφόρων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Κύπρο.

Από τα τελικά ποσοστά που ανακοίνωσε ο γενικός έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου συμπεραίνεται ότι το ποσοστό της αποχής ανήλθε στο 36.1%.

Σημειώνεται ότι κατά τις προηγούμενες Βουλευτικές Εκλογές του 2016, το τελικό ποσοστό προσέλευσης ψηφοφόρων ήταν 66,7%. Πάντως, με καταμετρημένο περίπου το 4% των αποτελεσμάτων παγκύπρια, η νέα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως κατέδειξαν τα exit polls αναμένεται πολυκομματική.

newpost.gr


Νεότερη Παλαιότερη