29 Σεπτεμβρίου 2019, η “ασθενής Su” στη Wuhan πεθαίνει από κορωνοϊό - Η κατά λάθος αποκάλυψη Κινέζου επιστήμονα


Ο Yu τηλεφώνησε στον δημοσιογράφο εντός δύο ημερών για να ανακαλέσει τις πληροφορίες…

Ένα λάθος κορυφαίου Κινέζου αξιωματούχου μπορεί τελικά να είναι εκείνο που αποκάλυψε το όνομα, τη διεύθυνση και τις λεπτομέρειες σχετικά με έναν από τους πρώτους ανθρώπους που πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την Covid-19 στη Wuhan, τρεις εβδομάδες πριν οι αρχές του Πεκίνου αναφέρουν ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα.

Η αποκάλυψη, που έγινε μέσω μίας αποτύπωσης οθόνης (print screen) που εστάλη σε ένα κινεζικό ιατρικό περιοδικό, δείχνει ότι η 61χρονη γυναίκα, γνωστή ως «ασθενής Su», έζησε περίπου ενάμιση χιλιόμετρο απόσταση από ένα από τα κύρια ερευνητικά εργαστήρια κορωνοϊών της πόλης.

Ήταν επίσης κοντά σε μια στάση σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που πιστεύεται ότι έπαιξε βασικό ρόλο στη διάδοση του ιού σε 11 εκατομμύρια ανθρώπους στην πόλη.

Yu Chuanhua

Αυτή η τελευταία εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας συνέντευξης που δόθηκε σε ένα κινεζικό ιατρικό περιοδικό από τον επιστήμονα που ήταν επιφορτισμένος με τη συλλογή των επίσημων δεδομένων της χώρας για τα κρούσματα κορωνοϊού. Ο Yu Chuanhua, καθηγητής βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο Wuhan, δήλωσε στους Health Times ότι είχε 47.000 κρούσματα στην εθνική βάση δεδομένων του ως επιβεβαιωμένα ή ύποπτα περιστατικά έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2020.

Σε αυτά περιλαμβανόταν και μία ασθενής που αρρώστησε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019 και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο. «Υπάρχουν στοιχεία για έναν ασθενή που αρρώστησε στις 29 Σεπτεμβρίου», είπε. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο ασθενής δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο και η κλινική διάγνωση δείχνει μία ύποπτη περίπτωση. Η ασθενής πέθανε. Τα δεδομένα δεν έχουν επιβεβαιωθεί» ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο ακαδημαϊκός περιέγραψε δύο ακόμη ύποπτα περιστατικά που αναφέρθηκαν στους γιατρούς της Wuhan στις 14 και 21 Νοεμβρίου, καθώς και πολλά άλλα πριν από τις 8 Δεκεμβρίου, την ημερομηνία που η Κίνα έδωσε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναφορά της «πρώτης περίπτωσης κρούσματος».

Το επίμαχο άρθρο της Health Times

Το άρθρο της Health Times περιελάμβανε ένα στιγμιότυπο οθόνης των δύο περιπτώσεων του Νοεμβρίου στη βάση δεδομένων του καθηγητή. Αν και τα προσωπικά στοιχεία ήταν θολά, ορισμένα ήταν ορατά, συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του νοσοκομείου και της περιοχής κατοικίας.

Δείχνουν ότι η ασθενής Su υποβλήθηκε σε θεραπεία στο νοσοκομείο Rongjun στη Wuhan και, δεδομένου του αριθμού του κτιρίου και του δρόμου, σχεδόν σίγουρα έζησε στην κοινότητα Kaile Guiyan στην οδό Zhuodaoquan, περίπου 600 μέτρα από το ιατρικό κέντρο.

Τόσο το νοσοκομείο όσο και η κατοικία βρίσκονται στην περιοχή Χονγκσάν κοντά στην οποία πραγματοποιήθηκε μεγάλο μέρος της έρευνας σε εργαστήρια για κορωνοϊούς που σχετίζονται με τις νυχτερίδες.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ένα εργαστήριο που διοικείται από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας με τα δεύτερα υψηλότερα παγκόσμια επίπεδα βιοασφάλειας, σε απόσταση λίγο μεγαλύτερου του ενάμιση χιλιομέτρου, ενώ τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης που διαχειρίζεται το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan απέχουν λιγότερο από πέντε χιλιόμετρα.

Ο David Asher, πρώην επικεφαλής ερευνητής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε στη Mail On Sunday τον περασμένο Μάρτιο ότι τρεις ερευνητές στο ινστιτούτο αρρώστησαν με μια μυστηριώδη αναπνευστική ασθένεια τον Νοέμβριο του 2019, με τη σύζυγο ενός επιστήμονα να πεθαίνει.

Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι αυτοί οι ερευνητές κατέληξαν στο νοσοκομείο, αν και η Κίνα αρνήθηκε με οργή τους ισχυρισμούς. Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Joe Biden διέταξε τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν νέα έρευνα για την προέλευση της πανδημίας.

Μία πηγή της Ουάσιγκτον δήλωσε στη Mail On Sunday ότι οι πληροφορίες σχετικά με τους ερευνητές της Wuhan συλλέχθηκαν στα τέλη του 2019 έπειτα από παρακολούθηση, η οποία το πιθανότερο είναι ότι περιλαμβάνει τηλεφωνικές συνομιλίες, κείμενα και emails.

Ανέφερε ότι η υπόθεση δεν αποκαλύφθηκε έως ότου εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες πέρυσι για τη διερεύνηση της προέλευσης της πανδημίας και τυχόν πιθανών δεσμών με τα εργαστήρια της Wuhan και ότι υποστηρίζεται από τη μαρτυρία μίας αξιόπιστης πηγής με πρόσβαση σε μία από τις μονάδες.

Η περιοχή όπου ζούσε και υποβλήθηκε σε θεραπεία η ασθενής Su απέχει περίπου 13 μίλια από την ανοιχτή αγορά της πόλης η οποία κατηγορήθηκε αρχικά από το Πεκίνο ως πηγή Covid-19 και η οποία καθαρίστηκε γρήγορα, αφού η Ταϊβάν ενημέρωσε τον ΠΟΥ για την πανδημία. Ο δεύτερος ασθενής τον Νοέμβριο καταγράφηκε ως ένας 62χρονος άντρας που ονομάζεται Wang, ο οποίος θεραπεύτηκε στο νοσοκομείο Hanyang.

Η συνέντευξη του καθηγητή Yu στους Health Times έλαβε χώρα την ημέρα που οι υγειονομικές αρχές της Κίνας εξέδωσαν μία πρώτη ανακοίνωση για τον κορωνοϊό καθώς ο Πρόεδρος Xi Jinping προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ο Yu τηλεφώνησε στον δημοσιογράφο εντός δύο ημερών για να ανακαλέσει αυτές τις πληροφορίες, ισχυριζόμενος ότι οι ημερομηνίες είχαν καταχωρηθεί λανθασμένα και ότι όλες οι άλλες ύποπτες υποθέσεις πριν από τις 8 Δεκεμβρίου χρειάζονταν επαλήθευση.

Οι λεπτομέρειες ανακαλύφθηκαν από τον Gilles Demaneuf, μέλος της ομάδας διαδικτυακών ακτιβιστών που έχουν αποκαλύψει πολλά από τα γεγονότα που θεωρούνται ότι έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη κινεζική αφήγηση ότι η Covid-19 είναι μια ασθένεια που πέρασε με φυσικό τρόπο από τα ζώα στον άνθρωπο.

«Καταφέραμε να εντοπίσουμε το ακριβές όνομα, την ηλικία και τη διεύθυνση της πρώτης ύποπτης περίπτωσης covid-19 σχεδόν ένα μήνα πριν από την επίσημη πρώτη υπόθεση», δήλωσε ο Demaneuf, Γάλλος επιστήμονας δεδομένων που εργάζεται σε τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας. «Αυτή η διεύθυνση βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη γραμμή του μετρό Νο2 και επίσης δεν απέχει πολύ από ένα νοσοκομείο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού που αντιμετώπισε μερικές από τις άλλες πρώτες περιπτώσεις κορωνοϊού».

Αυτό το σιδηροδρομικό σύστημα μεταφέρει ένα εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα και συνδέει την αγορά της Wuhan, το Ινστιτούτο ιολογίας και έναν διεθνή αερολιμένα.

Ο Demaneuf υποστηρίζει ότι αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι πολλές άλλες ενδείξεις μπορεί να είναι προσβάσιμες εάν υπάρχουν συνεχείς και αποφασιστικές προσπάθειες για την αξιολόγηση της θεωρίας διαρροής εργαστηρίου.


Νεότερη Παλαιότερη