Θεοδωρίδου για Johnson & Johnson: Σημαντικά τα πλεονεκτήματά του – Τι ισχύει για τις εγκύους

«Πράσινο φως» υπό προϋποθέσεις έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση εμβολίου σε γυναίκες που κυοφορούν.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Jonson είναι στο 81% αρχικά και αγγίζει το 100% μετά από 49 μέρες», είπε η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της γνωστής εταιρείας.

Για την αναστολή εμβολιασμών με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, η κ. Θεοδωρίδου, τόνισε πως η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από περιστατικά θρομβώσεων σε γυναίκες έως 48 ετών. «Πρόκειται για έξι περιστατικά», είπε η κ. Θεοδωρίδου. «Το εμβόλιο προέρχεται από έρευνες δεκαετιών και παρασκευάστηκε με αδενοϊό. Είναι διαφορετικό από αυτό της AstraZeneca», ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η ίδια ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει όμως πολλά πλεονεκτήματα:

  • Είναι πολύ ανθεκτικό και μπορεί να διατηρηθεί σε συνήθεις θερμοκρασίες ψύξης.
  • Μπορεί να μεταφερθεί ευκολότερα.
  • Είναι μονοδοσικό.
  • Η προστασία ξεκινά μετά από 14 ημέρες και η αποτελεσματικότητά του εκδηλώνεται μετά τις 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 81%.
  • Μετά από 49 ημέρες προστατεύει σχεδόν πλήρως από εισαγωγές και θανατηφόρα νόσο.

Η κ. Θεοδωρίδου εμφανίστηκε καθησυχαστική για τον εμβολιασμό των εγκύων. «Η αρχική θέση για εμβολιασμούς κατά την κύηση ήταν απαγορευτική. Το γεγονός ότι και η λοίμωξη μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την έγκυο, αλλά και η επιβάρυνση του ίδιου του εμβρύου, σαν δεύτερη φάση οδήγησε στην οδηγία να γίνεται το εμβόλιο υπό προϋποθέσεις, εάν η μητέρα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο», είπε στη συνέχεια η καθηγήτρια.

Πηγή


Νεότερη Παλαιότερη